Maximumprijs overschreden aan de pomp, oplossing in zicht

2022-05-14 04:26:49 By : Mr. Matteo Yeung

Meld je aan voor een gepersonaliseerde ervaring!

Ontdek Test Aankoop voor slechts €2

Meld je aan of registreer je om dit artikel te bewaren zodat je het later kunt lezen.

Meld je aan of registreer je om dit artikel te bewaren zodat je het later kunt lezen.

Deze week zijn er twee soorten problemen opgedoken aan tankstations. Sommige klanten waren zeer verbaasd dat de brandstofprijzen in bepaalde tankstations hoger lagen dan de wettelijk vastgestelde maximumprijs (bijvoorbeeld € 2,08 voor 1 liter diesel). Anderen merkten een verschil tussen de geafficheerde prijs en de uiteindelijk aangerekende prijs aan de pomp, die hier ook de maximumprijs overschreed. In beide gevallen hebben de consumenten gelijk.

Het is wettelijk verboden om hogere prijzen aan te rekenen dan de toegestane maximumprijzen. De economische inspectie kan dit nagaan en eventueel sancties opleggen aan overtreders. Als je opmerkt dat je te veel hebt betaald, kan je het verschil in principe terugeisen aan de pomphouder. Dit is een burgerlijke procedure waarvoor je naar de rechter moet stappen. Het is echter  weinig waarschijnlijk dat je dit doet om amper een paar euro terug te krijgen.

En het moet gezegd worden dat in de huidige situatie een aantal verzachtende omstandigheden gelden voor de pomphouders. Gevangen tussen de verplichting om de wettelijke maximumprijs in acht te nemen en het verbod om met verlies te verkopen, hebben een honderdtal tankstations er deze week zelfs voor gekozen hun deuren te sluiten.

Sinds 1974 worden de officiële maximumprijzen voor aardolieproducten bepaald door een programma-overeenkomst. In de huidige context van hoge en bijzonder volatiele prijzen wordt de maximale brandstofprijs aan de pomp overschreden door de prijsstijging op de internationale markt. De maximumprijs wordt dus met vertraging aangepast. Dat is problematisch voor de tankstations die onderworpen zijn aan twee tegenstrijdige wettelijke bevelen (maximumprijs en geen verkoop met verlies).

De regering en Energia, de vertegenwoordiger van de energiesector, zijn zich bewust van het probleem en proberen tot een akkoord te komen. Ze willen het maximumprijsmechanisme behouden, maar dat er andere parameters worden gebruikt. Wij blijven uiteraard waakzaam voor dat eerste deel: het maximumprijsbeginsel dat de consument beschermt.   Heb je een probleem met een bedrijf? Aarzel niet om onze klachtenmodule te gebruiken. Of bel onze advocaten op het nummer 02 542 37 05, elke werkdag van 9u tot 12u30 en van 13u tot 17u (16u op vrijdag).

Meld je aan of registreer je om dit artikel te bewaren zodat je het later kunt lezen.

Meld je aan of registreer je om dit artikel te bewaren zodat je het later kunt lezen.

Alle contactgegevens Ma tot vr 9-12.30u / 13-17u (vr tot 16u)