Zelf water oppompen populair door droogte, maar zo verstandig is dat niet

2022-09-23 21:51:41 By : Mr. Leon Lin

Door de droogte neemt de vraag naar grondwaterpompen voor in de tuin flink toe, zien installateurs. Dit zou goedkoop en duurzaam zijn, maar sommige waterschappen zien dat het ten koste gaat van het grondwaterpeil.

"De handel is goed, laat ik het zo zeggen", zegt Joost Bosch van Bosch Waterprojecten. Dit is een van de vele bedrijven die in Nederland grondwaterputten aanlegt in tuinen van particulieren. In combinatie met een beregeningsinstallatie is een grondwaterput een makkelijke manier om de tuin groen te houden zonder kraanwater te gebruiken.

Zeker in tijden van droogte is daar veel behoefte aan. "Mensen willen geen schoon, gefilterd, water voor hun tuin gebruiken", zegt Bosch. Met een grondwaterpomp kun je water direct uit de bodem halen en over je planten sproeien. Het is niet drinkbaar, daarvoor moet je het eerst zuiveren, maar voor een groene tuin is het ideaal.

Een grondwaterpomp is al vanaf een paar honderd euro te installeren en als je minder dan 10.000 liter per uur oppompt, is er geen vergunning voor nodig. Doordat er geen meldingsplicht is, is niet bekend hoeveel van dit soort pompen er in Nederland staan of hoeveel water ze oppompen.

Volgens een inventarisatie die vorig jaar werd gemaakt, in opdracht van de Tweede Kamer, zijn er in Nederland enkele tienduizenden van dit soort 'kleine onttrekkingen'. Op dit moment onderzoekt een werkgroep hoe het beheer van deze waterpompen kan worden verbeterd, vertelt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen.

Door de droogte zien verschillende waterschappen dat het grondwaterpeil gevaarlijk laag komt te staan en dat kan voor onherstelbare schade zorgen. In drie van de 21 waterschappen zijn inmiddels crisismaatregelen afgekondigd waardoor grondwater oppompen niet of beperkt mag.

Verreweg het meeste water dat uit de bodem wordt gehaald, is (naast drinkwater) voor de industrie en de landbouw. Toch gelden de crisismaatregelen voor iedereen die water uit de grond haalt, dus ook mensen die het voor hun tuin gebruiken.

Bijvoorbeeld in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe zijn de maatregelen uitgebreid waardoor grondwater oppompen tijdelijk verboden is. In het hele gebied mag alleen nog tussen 22.00 uur 's avonds en 07.00 's ochtends grondwater worden gebruikt voor beregening, in die uren verdampt het water namelijk een stuk minder snel.

En of het nou kraanwater of grondwater is, de Unie van Waterschappen vraagt iedereen om spaarzaam om te gaan met water. "Uiteindelijk telt elke druppel", zegt de woordvoerder. "De watervoorziening is niet oneindig. Om in balans te blijven zou je elk water wat je onttrekt ook weer moeten aanvullen." De boodschap van het waterschap is dat je het beste regenwater kunt opvangen in een ton en dat gebruiken om je tuin te besproeien, als je duurzaam wilt zijn.

Installateur Joost Bosch verwacht dat er nog heel wat droge zomers aankomen, en dat gaan we in de tuin ook merken. Is het dan duurzaam als we massaal een grondwaterpomp in de tuin aanleggen? "Het is maar net hoe je naar duurzaamheid kijkt", zegt hij. "Het is nog duurzamer als je je tuin inricht op het langer vasthouden van water. Je kunt beter andere planten nemen die minder water nodig hebben en het langer vasthouden."