Veenbrand in Duits grensgebied vlak over grens bij Ter Apel onder controle - Dagblad van het Noorden

2022-06-10 21:53:13 By : Ms. Hongmei Yuan

Met een pomp haalde de brandweer water uit de Nordradde om de veenbrand te blussen. Foto EPA/Focke Strangmann

Vlak over de grens bij Ter Apel was het alle hens aan dek. Brandweerwagens reden zaterdagmiddag af en aan naar de veenbrand die hier sinds 3 september woedde. Bij een brug over de Nordradde staat een brigade uit Lingen water uit het riviertje op te pompen. ,,16.000 liter per minuut’’, zegt de brandweerman. ,,Met een waterpomp uit Lemmer.’’

In het Noorden hebben we er nog weinig van gemerkt. Maar de reusachtige veenbrand in een deel van het Bourtanger Moor, een gebied ter grootte van duizend voetbalvelden, is bij onze oosterburen het gesprek van de dag. De rookwolken waren afgelopen week in een flink deel van Noord-Duitsland en in Oost-Groningen te zien. Vrijdag werden zelfs voorbereidingen getroffen om de ruim 1100 inwoners van de dorpen Gross en Klein Stavern te evacueren.

Zaterdag bleek het niet meer te hoeven. Mede dankzij de regen is de rookontwikkeling tot staan gebracht. Wel ruik je nog steeds een brandlucht. Op de straten in de omgeving passeert ook nog de ene na de andere colonne brandweerwagens. Ook vliegt een helikopter laag over het natuurgebied. Alle wegen er naartoe zijn hermetisch afgesloten.

Het dorpshart van Gross Stavern ziet blauw van de vrachtwagens van THW (Technische Hilfswerk). Niet alleen de Bundeswehr en Feuerwehr zijn met groot materiaal uitgerukt, ook de typisch Duitse THW is van de partij. Een technische hulpdienst van de overheid. Deze wordt gerund door vrijwilligers, die bij dit soort calamiteiten worden vrijgesteld van hun gewone werk.

Vijfhonderd THW-mannen uit alle delen van Duitsland helpen de brandweer met het watertransport en andere klussen. Ze overnachten in een kamp tussen de akkers. In een tent op het dorpsplein van Gross Stavern staan dozen met fruit, gebak en andere lekkernijen. ,,Die hebben we gekregen van de bevolking, uit dank dat we ze helpen’’, zegt woordvoerder Markus Tröster.

Niet alleen de rookontwikkeling is gestopt, ook de veenbrand is enigszins onder controle, meldden de Duitse autoriteiten dit weekend. Ondertussen dreigt de veenbrand wel vuurtjes te stichten in de Bundestag. Waarom moest het Duitse leger zo nodig een rakettest houden in het kurkdroge gebied? De brandweer krijgt eveneens de wind van voren. Deze zou veel te laat en met te weinig mankracht hebben ingegrepen, zodat de veenbrand alle kans kreeg zich uit te breiden.

Het is niet de eerste keer dat er in het gebied een veenbrand woedt. Ook bij ons is het fenomeen niet onbekend. In mei 1917 ontstond er een grote veenbrand in en rond Valthermond, die pas na vier weken werd geblust. Veel bewoners raakten door het vuur ingesloten. Sommigen probeerden te overleven door zichzelf de hele tijd met water te overgieten. Desondanks verloren zeventien mensen het leven en brandden tachtig huizen af. Voor de slachtoffers werd drie jaar geleden in Valthermond een monument onthuld.

Release: f67e45224f811cfe8d506e5a6ecbb3ba94146328