Tweede grote grasbrand dit weekend sterkt vermoeden van kwaad opzet: “Een geluk dat het vuur tijdig is opgemerkt” (Puurs-Sint-Amands) | Gazet van Antwerpen

2022-08-19 21:39:56 By : Mr. Simon She

Op twee plaatsen in Klein-Brabant zijn dit weekend vrij omvangrijke grasbranden ontstaan. Vrijdagavond gingen twee percelen gras- en weiland in vlammen op in Wintam (Bornem), zondagvoormiddag vatte een stuk grasland in Liezele (Puurs-Sint-Amands) vuur. Alles wijst in de richting van kwaad opzet. De voorbije weken waren er in Klein-Brabant bovendien al minstens tien vegetatiebranden.

Wandelaars en fietsers merkten de brand zondagvoormiddag op in een wegeltje van Liezele-Dorp, vlak bij transportbedrijf Willaert-Van Boom. Een strook gras van ruim 300 vierkante meter stond in brand. Door de droogte nam het vuur razendsnel uitbreiding. De brandweer kon evenwel voorkomen dat de vlammen oversloegen naar de struiken en bomen naast het grasveld. “Gelukkig is de brand tijdig opgemerkt. Achter de struiken ligt het terrein van Willaert-Van Boom. Amper twintig of dertig meter verderop stonden verschillende vrachtwagens geparkeerd. Als het vuur naar daar was overgeslagen, waren de gevolgen wellicht niet te overzien”, vertellen omwonenden.

Achter de struiken stonden verschillende vrachtwagens geparkeerd. Buurtbewoners prijzen zich gelukkig dat de brand tijdig is opgemerkt.  — © Theo Derkinderen

Hoe de brand van zondagvoormiddag is kunnen ontstaan wordt volop onderzocht, maar de kans dat het om kwaad opzet gaat is groot. Het ging ook niet om de eerste omvangrijke natuurbrand dit weekend. Vrijdagavond nog vernielde een brand twee percelen weiland in een zijwegeltje van de Egied De Jonghestraat in Wintam (Bornem). “De eerste melding ging over een stuk grasland van meer dan 500 vierkante meter dat in brand stond. Gelukkig is het vuur niet overgeslagen naar een weiland ernaast, want daar stonden dieren op. De eigenaar heeft zijn geiten en bokken in veiligheid gebracht. Een schuilhok van de dieren, dat tegen het getroffen weiland stond, is wel beschadigd geraakt”, zegt brandweerofficier Geert Beckers.

Toen de brandweer nog maar onderweg was naar de natuurbrand, liep er al een tweede melding van een grasbrand binnen. Amper driehonderd meter voorbij de eerste brand stond eveneens een stuk grasland in brand. De kans dat die brand ontstaan was door weggevlogen gensters van de eerste brand, is zo goed als onbestaande. Temeer omdat de wind ook in de andere richting zat.

Vrijdagavond gingen twee percelen weiland in vlammen op in Wintam.  — © rr

Brandweerzone Rivierenland stuurde pomp- en tankwagens van de posten Bornem, Puurs en Willebroek ter plaatse om het vuur te doven. Na drie kwartier blussen was alles geblust. De branden van het voorbije weekend sterken alvast het vermoeden van kwaad opzet. De voorbije weken waren er bovendien opvallend veel natuur- en vegetatiebranden in Klein-Brabant. Sommige branden woedden bovendien vaak op afgelegen plaatsen. Wellicht zijn niet alle branden in Bornem en Puurs verdacht te noemen, maar de politie onderzoekt de zaak wel grondig.

Er zijn recent geen nieuwe overlijdens toegevoegd.

Staat uw dierbare niet op inmemoriam.be of zoekt u extra informatie?