Straten blank, fotowinkel vol water; Hoosbui in en rond Hoorn - OnsWestfriesland

2022-07-15 21:34:07 By : Mr. roberto Baggio

HOORN – Dinsdagmorgen heeft een hevige bui tot flinke water overlast gezorgd in Hoorn. In Westfriesland regio viel zo’n 30 mm in twee uur, in Hoorn zelfs tot 70 mm. Het hoogheemraadschap geeft aan dat de gemalen volop draaien.

De bui ontstond in de ochtend boven Flevoland en het Markermeer en bewoog zich via Westfriesland naar de Noordkop. Doordat er amper wind stond, bewoog de bui traag en viel er veel water op dezelfde plek. Vooral de stad Hoorn had het zwaar te verduren. De sloten en riolen hadden moeite deze hoeveelheid tegelijk te bolwerken. Gevolg was dat de straten blank kwamen te staan en dat tuinen hier en daar onderliepen. Ook in Zwaag stonden straten blank door de enorme plensbui.

Gemaal Oosterpolder is het belangrijkste gemaal voor de regio Hoorn. Weliswaar is dit gemaal in revisie, maar ernaast staat gedurende de verbouwing een noodpomp met de capaciteit van een volwaardig gemaal. Deze installatie draait sinds 10 uur vanmorgen volop. Een reservevoorraad diesel om deze pomp draaiende te blijven houden is onderweg. Ook gemaal Grootslag nabij Andijk en de andere Westfriese gemalen draaien op volle toeren. Westfriesland kent geen boezemsysteem en maalt rechtstreeks uit op het buitenwater. Om het omliggende gebied ten zuiden van Hoorn te ontlasten draait gemaal Zeevang. Daarnaast zijn sinds vanmorgen de waterbergingen in Westfriesland in werking gegaan.

De Maelsonstraat en van Dedemstaat vanmorgen, hier zijn wat capaciteitsproblemen #wateroverlast pic.twitter.com/Hvt70tzGyf

— René Assendelft (@ReneAssendelft) June 29, 2021

Weer problemen op de Gedempte Appelhaven, straat staat blank

— René Assendelft (@ReneAssendelft) June 29, 2021

Sta je bij de fotozaak Coenstad in #Hoorn zie ik iedereen op de grond zitten. een overval nee, dweilen met de kraan open. Het regent binnen net zo hard als buiten, niet normaal. Geen pasfoto dus, afspraak met gemeente maar geannuleerd.

🔴 #HOORNNH #brandweer 🚒 #p2000 P 1 BNH-01 BR woning (dak) Tinnegieter Hoorn NH 105151 https://t.co/6IWgySBykA

— 112alarm.net NHN (@112alarm_NHN) June 29, 2021

#hoorn #wateroverlast #regen pic.twitter.com/WqL5kp0wsn

Ik hoor dat Foto Coenstad in de binnenstad het niet droog houdt. Ook in Hoorn-Noord staan straten blank. #wateroverlast #regen pic.twitter.com/Sls2wFDDvd

— Robert Vinkenborg (@RVinkenborg) June 29, 2021

Buien van dit formaat bouwen zich eerst op. Waar ze hun water gaan loslaten is niet te voorspellen. Vorig weekend kreeg de kustregio tot twee maal toe de volle laag, wat leidde tot veel overlast. Soortgelijke wolkbreuken waren er de afgelopen dagen in Groningen, Twente en Gelderland.

© 2013-2021 OnsWestfriesland.nl een Westfriesland Media productie. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer

© 2013-2021 OnsWestfriesland.nl een Westfriesland Media productie. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer

Vul je username of e-mailadres om wachtwoord te resetten