Krommerijnder kan weer varen, waterstand hoog genoeg dankzij extra pomp - Bunniks Nieuws | Nieuws uit de regio Bunnik

2022-08-19 21:39:37 By : Mr. Johnny Jin

WIJK BIJ DUURSTEDE De Krommerijnder in Wijk bij Duurstede kan weer varen. De trekschuit, een replica van een historische schuit die over de Kromme Rijn vaart, kon vanwege de lage waterstand een aantal dagen niet het water op. Dankzij een extra pomp van het hoogheemraadschap is het water weer gestegen. Afgelopen zaterdag stond er een vaart vol met bezoekers gepland, maar de schippers kwamen erachter dat het water zo ver was gezakt, dat ze de trekschuit onmogelijk uit het zogenoemde Balkengat konden krijgen, de ligplaats van het schip. Het roer lag vast in de modder. Alle bezoekers werden naar huis gestuurd en ook andere vaarten moesten gecanceld worden, vertelt Arie Kauffman, voorzitter van de stichting Krommerijnder. ,,We moesten iedereen afzeggen met de mededeling: we willen graag varen, maar de we komen de ligplaats niet uit.” Het gevolg van het lage waterpeil was ook dat het schip niet over de zandbank heen kon die op de boden van het water ligt. Hierdoor zat het schip sinds zaterdag al vast op de ligplaats.

NOODPOMP Toch was er hoop, want waterschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) had de afgelopen tijd op veel plekken in de regio tijdelijke pompinstallaties geplaatst om voldoende water in de sloten, kanalen en rivieren te krijgen. Ook bij Wijk en Duurstede staat zo’n pomp. Hierdoor wordt water vanuit de Nederrijn naar de Kromme Rijn aangevoerd. ,,Normaal stroomt dit water onder vrij verval vanuit de Nederrijn naar de Kromme Rijn”, zegt een woordvoerder van HDSR. ,,Door de lage waterstand op de Nederrijn moet het nu opgepompt worden.”

5000 LITER PER SECONDE Het water stroomt met zo’n 5000 liter per seconde van de ene kant naar de andere kant van de inlaatsluis bij Wijk bij Duurstede. Dat het water langzaam omhoog komt kon Kauffman goed merken. Toch was deze week niet duidelijk of de trekschuit weer het water op kon. ,,We konden dat slecht inschatten, maar uiteindelijk was woensdagochtend duidelijk dat we in ieder geval weer het water op konden en naar de opstapplaats mochten varen. ,,Voor de zekerheid en om teleurstellingen bij bezoekers te voorkomen, wordt dagelijks bekeken of vaartochten met de Krommerijnder mogelijk zijn. ,,Dat bekijken we van dag tot dag”, vertelt Kauffman. ,,En dan melden we op onze website of vaartochten door kunnen gaan.” (bron: RTV Utrecht)

ODIJK Na bijna drie jaar is de kanoverhuur in Odijk sinds deze zomer weer open. Het is verkocht aan ondernemer Paul Boon uit Houten, die de plek ‘Singel 40’ heeft gedoopt.

BUNNIK Wie zijn de raadsleden van de gemeente Bunnik eigenlijk en wat doen ze? Meer weten over hoe de Bunnikse politiek werkt? Of wilt u graag een raadsvergadering bijwonen en..

BUNNIK Wat was het een groot succes! 140 kinderen en 8 verenigingen”, laat de organisatie van de Bunnikse Spelen, een initiatief van Bunnik Beweegt, weten.

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.