Inflatie: CPI steeg in augustus, zelfs toen de gasprijzen daalden

2022-09-16 21:22:10 By : Mr. Jason Peng

Dagelijks meer nieuwsberichten dan enige andere Nederlandse nieuwsbron over Nederland.

Consumentenprijzen in augustus roos 0.1 procent ten opzichte van de voorgaande maand, ondanks lagere gas- en energiekosten. Een aantal economen had gehoopt dat de verklaring van dinsdag zou aantonen dat de inflatie eindelijk afneemt, maar een nieuw overheidsrapport laat zien dat de prijsstijgingen hardnekkig hoog blijven.

Uit gegevens die dinsdag door het Bureau of Labor Statistics zijn vrijgegeven, blijkt dat de prijzen in augustus met 8,3 procent stegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit is lager dan de behaalde 8,5 procent juli-en 9,1 procent van juni-. En hoewel deze maatregelen gevaarlijk boven het normale niveau liggen, zijn beleidsmakers, economen en het Amerikaanse publiek gebrand op consistente tekenen dat de inflatie deze zomer een hoogtepunt heeft bereikt na een stijging tot 40 jaar.

Inflatie is het grootste probleem in de economie en de verliezen zijn minder moeilijker Op kwetsbare gezinnen die niet genoeg ruimte hebben om de stijgende kosten van huur, boodschappen en alles daar tussenin op te vangen.

De Federal Reserve bestrijdt de inflatie door de rentetarieven te verhogen, die bedoeld zijn om de economie te vertragen door allerlei soorten investeringen en leningen – van hypotheken tot autoleningen tot werkgelegenheid – duurder te maken. Het doel van de Fed is om hogere tarieven te gebruiken om de vraag in de economie te temperen, vooral omdat haar instrumenten niets kunnen doen om problemen zoals knelpunten in de toeleveringsketen, arbeidstekorten of de oorlog in Oekraïne op te lossen.

“Er is een breder verhaal dan alleen ‘dalende prijzen'”, zegt Joe Brusolas, hoofdeconoom bij RSM.

Amerikanen voelen zich eindelijk beter over de economie

Maar de strijd tegen Inflatie heeft ernstige gevolgen en kan uiteindelijk ook de economie door elkaar schudden sterk, leidend recessie Een nieuwe golf van banenverlies. Toch stuurde de Fed een duidelijke boodschap: het is pushen.

“Hoewel hoge rentetarieven, trage groei en zwakke arbeidsmarktomstandigheden de inflatie zullen verlagen, zullen ze ook huishoudens en bedrijven pijn doen”, aldus Fed-voorzitter Jerome H. Powell Hij zei In een toespraak die hij vorige maand van dichtbij hield. Dit zijn de ongelukkige kosten van het verlagen van de inflatie. Maar als de prijsstabiliteit niet wordt hersteld, zou dat veel meer pijn betekenen.”

GOP streeft naar reset op middellange termijn met opgeblazen ambities voor abortus

Inflatie speelt ook een politieke rol en beïnvloedt de tussentijdse verkiezingen. De regering-Biden is onder vuur komen te liggen van de Republikeinen vanwege haar uitgebreide stimuleringsinspanningen van eerder in de pandemie, die hielpen de economie nieuw leven in te blazen. En deze zomer hebben de stijgende gasprijzen in mei en juni de Amerikaanse sentimenten over de economie verder onder druk gezet, waardoor het consumentenvertrouwen verslechterde en de peilingen van president Biden kelderden. Maar de prijzen aan de pomp dalen voortdurend. Na in juni $ 5 te hebben overschreden, was het nationale gemiddelde voor een gallon benzine $ 3,70 op dinsdag, Volgens AA.

Republikeinen probeerden hun politieke boodschap rond inflatie te formuleren terwijl ze strijden om de controle over het Huis en de Senaat. De inflatie is de laatste tijd echter wat kracht verliezen Met kiezers, vooral omdat de gasprijzen consequent zijn gedaald van hun zomerhoogtepunt en de arbeidsmarkt Het is nog steeds in beweging.

In feite zijn Amerikanen dat ook Ik begin me beter te voelen Over de economie neemt het consumentenvertrouwen, dat in juni instortte, toe. Lynne Farrell, president en eigenaar van het in Chicago gevestigde Windy City Travel, zei dat de zaken booming zijn, vooral als het gaat om luxe reizen. Mensen willen na lange vakanties eerste klas reizen. Farrell bundelt safaripakketten voor klanten die op zoek zijn naar extravagante excursies.

Farrell zei dat de vliegtickets zijn gedaald als gevolg van hun zomerwandelingen. En voor degenen die het zich kunnen veroorloven, verlaagt pure opwinding de inflatietol.

“Reizen is een interessante maatstaf voor het consumentenvertrouwen”, zei Farrell, op weg naar Chicago na een personeelsreis in Cancun. “We zien dat wanneer consumenten een beetje angstig worden, boekingstijden korter worden of mensen niet ver weg boeken. … Maar reizen kan eigenlijk wegkomen met veel van wat er in de economie gebeurt, omdat er een opgehoopte vraag is .”

De Fed is klaar om door te gaan met het verhogen van de rentetarieven

Gegevens scannen Uit de publicatie van maandag door de Federal Reserve in New York bleek ook dat Amerikaanse consumenten aanzienlijke dalingen van de toekomstige inflatieniveaus verwachten. Dit is goed nieuws voor functionarissen van de Federal Reserve die volgende week bijeenkomen voor hun beleidsvergadering in september. Inflatieverwachtingen kunnen zichzelf waarmaken en het werk van de Fed wordt moeilijker als huishoudens en bedrijven verwachten dat de inflatie hoog zal blijven en als gevolg daarvan hun gedrag veranderen.

De Fed verhoogde de rente in het meest agressieve tempo in decennia en verhoogde ze in juli met maar liefst driekwart procent. Waarnemers van de Fed en de financiële markten anticiperen steeds meer Nog een stijging Vanaf die bandbreedte zal de Fed volgende week de rente snel genoeg verhogen om de economie te vertragen.

Jackson Hole: waar functionarissen van de Federal Reserve elkaar ontmoeten, kunnen arbeiders niet blijven

“[The Fed] “Luister, we zijn niet waar we willen zijn, maar we zijn in ieder geval niet zo ver weg als we waren”, zegt Diane Sonk, hoofdeconoom bij KPMG.

De maatregelen van de Fed kunnen echter alleen bepaalde problemen in de economie aanpakken. De Russische invasie van Oekraïne in februari veroorzaakte dit jaar een enorme stijging van de energie- en gasprijzen, net als functionarissen van het Witte Huis verveeld Een dreigende energiecrisis in Europa volgt op de dreigementen van de Russische president Vladimir Poetin om een ​​gure winter op het continent af te dwingen.

“Vooruitgang in de inflatie zal wellicht niet verdedigbaar blijken als de geopolitieke spanningen toenemen en Rusland alle olievoorraden afsluit”, zei Brusolas. “Dan krijgen we te maken met een nieuwe reeks aanbodschokken.”

“Social media fanaat. Fanatieke bacon fanaat. Wannabe popcultuur fan. Communicator. Gecertificeerd schrijver.”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.