Icoon / chevron-rechts

2022-03-18 06:34:26 By : Mr. Leo Huang

In tegenstelling tot zijn superslimme huis is Erwins tuin nog verre van smart. Samen met Gardena gaat hij hier de komende weken verandering in brengen. Erwin begint met het aanleggen van een slim bewateringssysteem.

Het Smart System van Gardena is het systeem bij uitstek om je tuin slim te maken. Doordat het systeem gekoppeld is aan de bijbehorende Gardena-app kun je elke tuin optimaal verzorgen met minimale inspanning. Je kunt je robotmaaier er bijvoorbeeld op aansluiten zodat je gazon op tijd gemaaid wordt, maar ook je sproeiers en druppelslangen zodat je nooit meer met een gieter in de weer hoeft. Klinkt goed, toch?

De eerste stap naar Erwins slimme tuin is het bewateringssyteem. Wanneer je dit gaat aanleggen is het slim om eerst een schema te maken. In dit schema teken je in welke onderdelen in je tuin bewaterd moeten worden (gazon, planten, struiken). En waar het water vandaan moet komen: grenst je tuin aan een sloot of gebruik je water uit een buitenkraan? Door dit uit te tekenen maak je voor jezelf inzichtelijk van waar naar waar het water in jouw tuin verplaatst moet worden, en waar de leidingen dus moeten komen.

Deze leidingen kunnen zowel onder- als bovengronds komen te liggen. Omdat Erwin zijn tuin toch helemaal op de schop gaat, kiest hij ervoor om de leidingen ondergronds te leggen. Is jouw tuin al helemaal aangelegd en afgewerkt? Dan is het gemakkelijker om de leidingen bovengronds te laten. Onderaan dit artikel kun je daar mee over lezen en zien.

Erwin heeft een vrij grote tuin, dus zijn schema bestaat uit vijf zones waar water naartoe moet. De waterbron is de sloot waaraan de tuin van Erwin grenst. Lekker duurzaam, want zo bespaart hij heel wat leidingwater. Het water wordt met een drukpomp met drijvend aanzuigfilter uit de sloot gepompt. En doordat de pomp gekoppeld is aan Gardena’s Smart System weet de pomp precies wanneer er water nodig is en wanneer niet.

Tijd om de leidingen aan te leggen! Om het water zo slim mogelijk over de verschillende zones te verdelen plaats Erwin een Smart Irrigation Control tussen de zones en de pomp. Deze computer kan tot zes zones aan en is te vergelijken met een netwerkswitch, maar dan voor water. Naast deze computer heb je één of meer ventielboxen nodig om het water over de verschillende zones te verdelen.

Dan hebben we nog de gear die het echte werk gaan doen: druppelbuizen voor in de borders, sproeiers voor het gazon en slimme sensoren die als een soort voelsprieten de bodemvochtigheid meten. En als dat allemaal geïnstalleerd is, is er als kers op de taart natuurlijk nog de Gardena-app. Met deze app kun je alles (op afstand) monitoren en aansturen. Een kind kan de tuin doen!

Is jouw tuin al helemaal aangelegd en afgewerkt, dan leg je de leidingen waarschijnlijk liever boven de grond aan. In onderstaande video laat Tom zien hoe je een slim bewateringssysteem van Gardena aanlegt met bovengrondse leidingen. Dit kan eigenlijk alle soorten en maten tuinen die je maar kunt bedenken.

De Water Computer sluit je aan op een buitenkraan, waar je vervolgens een losse tuinslang naar je sproeiers of druppelbuis op aankoppelt. Deze bewateringscomputer werkt op batterijen (3 x AA) en wordt aangestuurd door de Gardena-app. In de app kun je bijvoorbeeld aangeven op welke tijdstippen je wilt dat je tuin bewaterd wordt.

Met de Smart Sensor kun je het nóg slimmer maken. Deze zet je in de grond, zodat de sensor kan meten hoe vochtig de grond is. Merkt de sensor dat de grond vochtig genoeg is, dan zal de bewateringscomputer niet overgaan tot bewateren. Zo hoef je zelf dus nergens meer aan te denken!

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.