Automobilisten betalen aan de pomp de hoofdprijs, ondertussen profiteert de staatskas: ’Tikt enorm aan’ | Financieel | Telegraaf.nl

2022-08-26 21:38:29 By : Mr. Zale Zhang

Het beste van De Telegraaf

Door Theo Besteman en Leon Brandsema

Amsterdam - Automobilisten voelen pijn aan de pomp: zelfs na de accijnsverlaging staan de prijzen weer op records. Iedere tankbeurt is een rib uit het lijf. Ondertussen profiteert de staatskas: de fiscus hengelt btw over toptarieven binnen. En oliebedrijven als Shell boeken miljardenwinst, speculanten die gokken op schaarste hangen nieuwe Rolexen om, oliesjeiks worden via de staatsoliebedrijven multimiljardair.

Automobilisten zijn bij sommige merken voor het eerst met een diesel duurder uit dan als ze benzine tanken. Dat meldt consumentencollectief UnitedConsumers, dat de tarieven van vijf producenten in Nederland doorlopend vergelijkt.

De Europese gasprijs is woensdag weer flink gestegen en is zelfs tijdelijk voorbij de €300 per megawattuur gekomen. Dat is de hoogste prijs in maanden. Op de gasmarkt leven veel zorgen dat Rusland na nieuw onderhoud aan de Nord Stream-pijplijn met Duitsland de gaskraan niet meer open zal zetten.

PrikEnergie, een kleinere energieleverancier uit Oosterhout, dreigt failliet te gaan. Dat meldt het bedrijf aan klanten in een brief. „Enkele duizenden klanten” dreigen gedupeerd te worden, laat het bedrijf desgevraagd weten.

De inkoopprijzen van energie blijven maar stijgen. De Europese gasprijs ging maandag met bijna 18% omhoog, en daalde dinsdag maar licht. Wie bij de energieleverancier een contract heeft met variabele prijzen voelt dat direct in de portemonnee. Zeker bij aanbieders waarbij de tarieven slechts korte t...

De Europese gasprijs is dinsdag iets gedaald, nadat hij maandag nog hard omhoog was gegaan. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs werd de fossiele brandstof in de openingsminuten nog wel duurder, maar daarna kwam er verlichting. Even na 11 uur stond de gasprijs zo’n 1,5% lager.

Een kwart van de automobilisten in Nederland komt financieel knel te zitten door de nog altijd torenhoge brandstofprijzen, meldt de ANWB op basis van een peiling onder ruim 1300 leden. Volgens de belangenorganisatie gaat het om een representatieve peiling.