Teruglezen: De regen is gestopt maar de Maas stijgt | 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

2022-05-21 01:32:23 By : Mr. CHENG-WEI WANG

Zware regenval zorgde donderdag voor gigantische problemen in Zuid-Limburg. Donderdagavond hielden de buien na drie dagen eindelijk op, maar de overlast is nog steeds niet voorbij. Nu het Maaswater snel stijgt zetten steden en dorpen langs ze rivier zich schrap.

1:00 uur - Noodbrug Defensie komt aan in Valkenburg

Noodbrug is gearriveerd in #Valkenburg #watersnood #overstromingen pic.twitter.com/alQsZdPpoa

0:50 uur - Bergen waarschuwt vast voor ontruiming De gemeente Bergen waarschuwt inwoners van Well, Wellerlooi en een deel van Nieuw Bergen zich klaar te maken voor een evacuatie.

Dat zou vrijdagmiddag moeten gebeuren, kondigt de gemeente alvast aan op Facebook.

23:50 uur - Ook Meerssen gaat over tot evacuatie De gemeente Meerssen adviseert een deel van haar inwoners dringend te evacueren. Het gaat om het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal met in totaal zo'n 2300 inwoners.

Op naar Limburg! @PHOENIXOOCL @landmacht @Defensie pic.twitter.com/P9OdSGS9Qf

Doordat het water in de Maas blijft stijgen, kan de Geul niet daarin afwateren. Het waterpeil in de rivier zal daarom naar verwachting vrijdagnacht nog enkele decimeters stijgen. Delen van Meerssen zijn nu al overstroomd.

23:35 uur - Brug en wegen in Maastricht afgesloten De Maastrichtse Wilhelminabrug wordt uit voorzorg afgesloten vanwege trillingen. De Maasboulevardtunnel in de stad is al afgesloten vanwege het dreigend Maaswater. Aan de Maas zijn verder de Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd afgesloten.

Ook de toegangsweg naar Itteren staat blank. De pendelbus rijdt nog. We houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Dronebeelden van het Gouvernement in de inmiddels ontruimde wijk Randwyck in Maastricht https://t.co/ZtAc3zaAxU pic.twitter.com/7hvPNAvzjP

23:20 uur - Geëvacueerden installeren zich in opvang Maastricht Tientallen geëvacueerde Maastrichtenaren nestelen zich in sporthal De Heeg, waar noodopvang is geregeld voor mensen die vanwege het hoogwater hun huis uit moesten. Bewoners van de wijken Heugem en Randwyck werd gevraagd om in eerste instantie onderdak te zoeken bij vrienden of familie. Mensen die daar niet terecht kunnen, worden opgevangen in de gymzaal.

23:10 uur - Lanaken blokkeert grens met Maastricht, wegen afgesloten De gemeente Lanaken heeft de Bosscherweg in Maastricht afgesloten met betonblokken en zandzakken. De reden hiertoe is vooralsnog onbekend, meldt RTV Maastricht. Eerder besloot de gemeente Lanaken de bewoners van onder andere de Maasdijk te evacueren, het verlengde van de Bosscherweg in Maastricht.

23:00 uur - Burgemeester Penn van Maastricht steekt inwoners hart onder de riem Bewoners van de wijken Randwyck en Heugem worden donderdagavond en -nacht opgevangen in een sporthal in de verderop gelegen wijk De Heeg. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake bezocht de opvanglocatie. “Zorg dat je veilig bent. De gemeente zorgt voor opvang van zo’n 10.000 mensen. Als je niet bij iemand terecht kunt, meld je dan bij de sporthallen in De Heeg op bij De Geusselt. Ik wens iedereen heel veel sterkte.”

22:40 uur - Universiteit biedt slaapplek aan De Maastrichtse universiteit heeft bedden beschikbaar gesteld voor studenten en medewerkers die hun woning hebben moeten verlaten vanwege het stijgende Maaswater.

Het UM Guesthouse aan de Brouwersweg is geopend, en al voorzien van beddengoed. "Je hoeft alleen je persoonlijke spullen mee te nemen", staat in een bericht van het Universiteitsbestuur aan studenten en medewerkers.

De UM roept verder studenten en personeel op om vrijdag niet naar de collegezalen of andere universiteitsgebouwen te komen. Mensen die toch naar de campus willen gaan, moeten dat eerst overleggen met een leidinggevende of coördinator.

Het laagste punt #Wyck wordt nu extra beschermd met een ijzeren schutting. #Maastricht #hoogwater pic.twitter.com/pirF9XivEz

Lees ook: Burgers, brandweer, soldaten zij aan zij tegen wateroverlast

21:55 uur - Dodental door watersnood België loopt op naar negen In België zijn negen mensen om het leven gekomen door overstromingen. Vier anderen zijn nog vermist en de materiële schade is groot. Het stijgende waterpeil van de Maas zorgt voor een echte crisissituatie, zei de Limburgse gouverneur Jos Landmeeters.

In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort. Daar wordt gevreesd voor meer slachtoffers. Het aantal doden in Verviers ten oosten van Luik liep op naar vijf. Onder de vermisten is een 15-jarig meisje dat verdween in een rivier.

In Chaudfontaine bij Luik was de ontsteltenis ook groot. Koning Filip en koningin Mathilde spraken met slachtoffers en prezen de reddingsdiensten. De gemeente Maasmechelen bij Maastricht heeft de inwoners van drie dorpen gevraagd te evacueren. In Luik werden bewoners gemaand hoger gelegen gebieden op te zoeken.

21:35 uur - Watersnood Limburg is nationale ramp De wateroverlast waar Limburg door wordt getroffen, is door het kabinet erkend als nationale ramp. Dat zei premier Rutte donderdagavond na afloop van een crisisberaad over de situatie. De premier komt vrijdag zelf naar Limburg.

Door die erkenning komt er meer ruimte voor tegemoetkomingen in de schade, omdat het Nationaal Rampenfonds beschikbaar wordt gesteld.

Eerder op de dag pleitten de horeca en de LLTB al voor de status. Allebei de sectoren vrezen een enorme kostenpost, al zal het nog lang duren eer de omvang van de schade duidelijk wordt.

21:20 uur - Eén gast bij opvanglocatie Nijswiller Verschillende plekken in Zuid-Limburg zijn woensdag en donderdag ingericht als opvangplekken voor geëvacueerden of mensen die hun hotel of camping hebben moeten verlaten vanwege het hoogwater. In het voormalig schoolgebouw van het Sophianum in Nijswiller werd woensdagavond al een noodopvang ingericht met zo'n 100 bedden. Die staan vooralsnog vrijwel allemaal leeg. De enige opgevangene is een man uit Partij die zijn huis niet in kan.

De opvanglocatie blijft wel open, in afwachting van de stroom geëvacueerden die wordt verwacht uit Maastricht.

21:05 uur - Drukte bij evacuatie Maastrichtse wijken De ontruiming van de Maastrichtse buurten Heugem en Randwyck verloopt niet zonder problemen. Veel bewoners hebben hun spullen gepakt en zijn in hun auto gestapt, maar lopen al snel vast in het verkeer.

20: 50 uur - Noodverordeningen tegen ramptoeristen Met noodverordeningen proberen gemeenten te voorkomen dat ramptoeristen de hulpverlening voor de voeten lopen. Valkenburg en Gulpen-Wittem kwamen al vroeg met deze zo'n verordening, waarin de getroffen gebieden worden afgesloten voor mensen die daar niks te zoeken hebben. Ook Eijsden-Margraten, Stein, Maasgouw en Roermond hebben deze maatregel genomen.

20:38 uur - Schade kerk Valkenburg in beeld Ook de Barbara- en Nicolaaskerk in Valkenburg is niet ongeschonden gebleven bij de overstroming van de stad. Het Bisdom Roermond publiceerde donderdagavond foto's van de ondergelopen kerk.

We hebben nieuwe foto’s gekregen van de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg, die net als de rest van het stadje onder water is gelopen. Heel trieste beelden. Veel sterkte aan iedereen die getroffen is. pic.twitter.com/YnKlpC5IIj

20:25 uur - Bruggen Meerssen instabiel In Meerssen zijn vier bruggen afgesloten omdat ze door al het water instabiel zijn geworden.

Het gaat om de bruggen over de Geul aan de Maastrichterlaan/Meerssenhovenweg, Oude Rijksweg/Fregatweg, Maastrichterweg, Tussen de Bruggen en de Klinkenberg. De gemeente raadt mensen aan om vooral thuis te blijven en niet onnodig de weg op te gaan.

Kijkje vanaf de brug naar België. Links naast de struiken staat normaal 2 meter hoge maïs. Nu een kolkende massa. Ongelofelijk. Wat een water. #watersnood #Limburg #Maas #L1 pic.twitter.com/XTqHTj0kp2

20:05 uur - Veerdiensten gestaakt vanwege drijfhout Veerdienst Ton Paulus Veerbedrijf heeft alle vaarten op de Maas vanaf donderdagavond 18:00 uur stilgelegd. Eerder brak een ketting door meestromend materiaal. "We hebben gekozen voor veiligheid."

"We zagen hele campinginboedels voorbijdrijven. Maar ook bomen, echt van alles. Die zijn waarschijnlijk op de ketting terechtgekomen van de pont tussen Berg aan de Maas en Meeswijk waardoor die brak", vertelt Paulus. Lees meer...

19:55 uur - Roerbrug bij Vlodrop afgesloten De brug over de Roer tussen Vlodrop en Etsberg is afgesloten. Het water staat er zo hoog, dat de brug niet langer bruikbaar is voor het verkeer.

19:45 uur - Ontruimingen aan Maas in Zuid-Limburg Bewoners van de Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck moeten hun woning verlaten. De veiligheidsregio verwacht dat hun wijken vannacht onder water komen te staan.

Ook inwoners van een aantal straten in Eijsden en Laag Caestert en bewoners van Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas. moeten vanwege de verwachte watersnood hun hun huis uit. Lees meer...

19:05 uur - Rode Kruis zet 1250 veldbedden neer in Limburg Het Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in Limburg uit van een paar honderd naar 1250. Ook zijn er vanuit heel Nederland extra teams met vrijwilligers onderweg naar het zuiden.

Volgens een woordvoerder is er vanuit verschillende gemeenten erg veel vraag naar bedden voor noodopvang van gedupeerden, onder meer uit Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten. De gemeenten wijzen zelf de locaties aan waar de bedden kunnen worden neergezet, bijvoorbeeld in sporthallen.

De gebieden die worden ontruimd, worden steeds groter. Volgens het Rode Kruis worden inmiddels 14 locaties ingericht.

18:50 uur - Honderden extra militairen ingezet Defensie stuurt honderden extra militairen met voertuigen naar Limburg om te helpen bij de wateroverlast. Woensdag werden al ongeveer 70 soldaten ingezet, dat worden er uiteindelijk ongeveer 300. Ze gaan onder meer helpen bij het evacueren van bedreigde gebieden en het aanleggen van waterkeringen.

18:35 uur - Waterpeil Geul wordt nog hoger De waterstand in de Geul bij Bunde zal de komende tijd nog verder stijgen, verwacht de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Omdat de Geul niet kan afwateren naar de Maas in verband met de hoge waterstand wordt verwacht dat de waterstand van de Geul ter hoogte van Bunde nog enkele decimeters hoger wordt dan dat die nu is. Meer info: https://t.co/dp9341LqJu

18:30 uur - Verstandelijk gehandicapten Maastricht geëvacueerd Zo'n 200 verstandelijk gehandicapte bewoners van zorginstelling Maasveld in Maastricht worden geëvacueerd. De vestiging van Koraal Groep waar ze wonen wordt bedreigd door het stijgend Maaswater. De bewoners worden opgevangen door hun ouders, en anders ondergebracht in Heel en Landgraaf. Lees meer...

18:20 uur - Koninklijk paar bezoekt Valkenburg Koning Willem-Alexander en koningin Màxima zijn op dit moment in Valkenburg, om zelf het hoogwater in ogenschouw te nemen en de hulpverleners een hart onder de riem te steken.

18:05 uur - Centraal informatienummer voor wateroverlast Voor mensen in Zuid-Limburg die vragen hebben over wateroverlast en hoogwater is er vanaf donderdagmiddag een centraal informatienummer dat gebeld kan worden. Het nummer is 0800-1351.

Dat maakte de Veiligheidsregio Zuid Limburg bekend. Mensen die niet-dringende hulpvragen hebben kunnen gewoon bellen met hun gemeente. De veiligheidsregio roept mensen op alleen in zeer dringende noodsituaties 112 te bellen.

17:50 uur - Advies gemeente: 'Verlaat Roosteren' De gemeente Echt-Susteren doet een dringend advies aan de inwoners die tussen de Maas en het Julianakanaal wonen om hun huis te verlaten vanwege overstromingsgevaar van de Maas. Het gaat dan om de dorpen Roosteren, Illikhoven, Visserweert, Aasterberg en Kokkelert. Volgens de gemeente is het risico groot dat de woningen onder water komen te staan.

Het is voorlopig alleen een advies. Vanavond om 20:30 uur besluit de burgemeester of het advies wordt omgezet in een noodbevel. Mensen die hulp nodig hebben bij het evacueren of een verblijfplaats nodig hebben kunnen met de gemeente bellen op 0475-478 478. “Het dringende advies is duidelijk: bereid u voor op evacuatie." Lees meer…

17:44 uur - 700 woningen in Valkenburg zonder stroom Ongeveer 700 woningen in de gemeente Valkenburg aan de Geul zitten vanwege het hoogwater zonder elektriciteit.

In Valkenburg gaat het om 631 huizen, in Houthem zitten 61 adressen zonder stroom. Dat meldt netbeheerder Enexis,

De elektriciteit is uitgevallen omdat de elektriciteitskasten en -stations onder water zijn komen te staan. Voorlopig kan de stroomvoorziening nog niet worden hersteld. Eerst moet het water zakken. Pas daarna kunnen de elektriciteitsstations worden ontmanteld voordat er een noodstation voor in de plaats kan worden gezet.

17:35 uur - LLTB wil erkenning als nationale ramp De Limburgse Land- en Tuinbouwbond wil dat het kabinet de wateroverlast in Limburg erkent als nationale ramp.

De boerenorganisatie vreest dat als straks het water weer is gezakt, de schade extreem zal zijn. Door erkenning als nationale ramp komt er geld vrij uit het Nationaal Rampenfonds.

De landbouwlobby verwacht dat de agrarische sector zwaar getroffen zal worden. "Naast al het menselijke leed en de enorme schade aan huizen, winkels, infrastructuur, wordt duidelijk dat de schade voor land- en tuinbouwbedrijven hoog zal zijn." Lees meer...

De #LLTB roept het kabinet op de extreme #wateroverlast en de gevolgen daarvan te bestempelen als nationale ramp. Naast al het menselijke leed en de enorme schade aan huizen, winkels, infrastructuur, wordt duidelijk dat de schade voor land- en tuinbouwbedrijven hoog zal zijn.

17:27 uur - Noord-Limburg begint ook zandzakken uit te delen Inwoners die buitendijks wonen kunnen in Baarlo op de parkeerplaats van de voetbalclub zandzakken en zand ophalen. Vullen met zand moet wel zelf gedaan worden, meldt omroep P&M.

De gemeente Peel en Maas stelt de zandzakken beschikbaar nu er een acute situatie dreigt bij het gebied direct aan de Maas.

Peel en Maas heeft de afgelopen dagen vanwege de hevige regenval en het stijgende waterpeil van de Maas verschillende maatregelen getroffen. Zo zijn wegen in de uiterwaarden afgesloten en worden rioolkasten ingepakt om ze te beschermen tegen het stijgende water. Verder worden markeringspalen langs wegen geplaatst om in het geval van hoogwater zichtbaar te maken waar de weg loopt.

17:25 uur - Formule 1-circuit Spa ook getroffen door overstromingen De zware overstromingen in de provincie Luik hebben ook het racecircuit van Spa-Francorchamps getroffen. De infrastructuur van het circuit is aanzienlijk beschadigd, meldt woordvoerster Séverine Cirlande in een verklaring.

"De weg naar Blanchimont, die toegang geeft tot de paddocks, is gedeeltelijk ingestort en de tunnels Ster en Blanchimont zijn ontoegankelijk", klinkt het in het persbericht.

Cirlande voegde eraan toe dat het circuit zelf geen schade heeft geleden, maar dat de omgeving het niet mogelijk maakte om motorsportactiviteiten in veilige omstandigheden te laten verlopen. Zo dreigen bomen om te vallen, moeten er veiligheidshekken worden vervangen en moet de digitale veiligheidsinfrastructuur weer in werking worden gesteld.

17:15 uur - Venlonaren organiseren benefietconcert voor slachtoffers watersnood Venlonaren Sam Vervoort en Dave Detillon zijn een doneeractie gestart voor alle getroffen inwoners en ondernemers van de wateroverlast in het zuiden van de provincie. Ze willen zo veel mogelijk geld ophalen en afsluiten met een benefietconcert - mits de coronamaatregelen dat toelaten. Limburgse artiesten zoals Marshmallow Moonshine en Linke Mik hebben zich al aangemeld. "Het is al moeilijk geweest voor de ondernemers. Eerst de coronapandemie en nu komt de volgende klap in het gezicht. Alle kleine beetjes helpen", stelt Detillon. Rond 17:00 uur stond de teller al bijna op 5.000 euro.

17:00 uur - Provinciehuis per direct gesloten Het provinciehuis in Maastricht is vanmiddag per direct gesloten vanwege de aanhoudende stijging van het Maaswater en de kans op wateroverlast. "De waterstanden van de Maas zullen naar verwachting de komende uren nog stijgen. De kans bestaat dat kritieke ruimtes van het Gouvernement aan de Maas onder water komen te staan. Er wordt hard gewerkt om dit te voorkomen."

16:54 uur - Ziekenhuis Maastricht gaat zandzakken neerleggen uit voorzorg Het MUMC in Maastricht wil voorkomen dat er water in het ziekenhuis komt door de hoge stand van de Maas. Daarom worden uit voorzorg zakken met zand op strategische plaatsen neergezet.

16:39 uur - 'Gouvernement in de Maas' Het Gouvernement aan de Maas in Maastricht krijgt door de hoge waterstand van de Maas nog net geen natte voeten. Als het waterpeil nog een stuk hoger stijgt, dreigt het provinciehuis te verzinken. Dan dreigt het voor heel even 'Gouvernement in de Maas' te worden.

16:35 uur - Maas gestremd voor alle scheepvaart tussen Ternaaien en Sambeek De Maas tussen Ternaaien in het uiterste zuiden van Limburg en Sambeek in Noord-Limburg is vanaf donderdag 18.00 uur gestremd voor alle scheepvaart. Door het hoogwater staat er een sterke stroming en er zwerft veel drijfhout in het water. Dat maakt varen op de rivier gevaarlijk, aldus Rijkswaterstaat.

De markering van de vaargeul is ook niet overal goed zichtbaar volgens de dienst. Daarom moeten alle schippers de Maas voorlopig mijden.

16:34 uur Schadeafhandeling Limburg gaat volgens verzekeraars lang duren Het gaat waarschijnlijk nog een tijd duren voordat duidelijk is hoe groot de schade is van het noodweer in Limburg, en die ook afgehandeld kan worden. Daarvoor moet het water namelijk eerst zakken en moeten panden eerst drogen, zegt Johan van den Berg. Hij is directeur van de Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten.

In samenwerking met onder andere de brandweer zetten de coördinatoren van Salvage naar eigen zeggen alles op alles om de schade aan gebouwen en inboedel zoveel mogelijk te beperken. Salvage heeft onder meer de brandweer ondersteund bij een omgevallen boom op een huis en gezorgd voor overnachtingen van mensen die niet meer thuis konden slapen. Ook zijn er containers gestuurd voor het weghalen van spullen die zijn beschadigd en is het aantal coördinatoren in de regio sinds woensdagavond opgeschaald.

16:27 uur - Noodbruggen naar Valkenburg toegezegd Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven, van Infrastructuur en Waterstaat, heeft toegezegd noodbruggen naar Valkenburg te sturen. "Het duurt alleen wel even voor ze er zijn." De staatssecretaris nam vanmiddag zelf poolshoogte in het zwaargetroffen stadje aan de Geul. Het centrum van Valkenburg is vanwege het water op dit moment heel slecht bereikbaar. Een brug over de Geul aan de Emmalaan is meegesleurd in het geweld van de wildstromende Geul en andere bruggen zijn volgens burgemeester Daan Prevoo instabiel.

Hij deed eerder al een verzoek aan Defensie om een noodbrug aan te leggen en dat gaat dus gebeuren. "Het gaat alleen even duren, want deze moet naar Valkenburg worden gebracht", zei Van Veldhoven. Lees meer

16:26 uur - TLN: vrachtwagenverkeer Limburg flink ontregeld Het vrachtwagenverkeer in Limburg wordt flink ontregeld door de grote wateroverlast, waardoor snelwegen moesten sluiten. Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) worden vrachtwagens omgeleid of staan ze in de file, met dus fikse vertragingen.

Een deel van de A2 werd bij knooppunt Kerensheide bij Geleen en Kruisdonk in de buurt van Meerssen eerder op de dag afgesloten vanwege overstromingsgevaar. Door de afsluiting moest het verkeer tussen Eindhoven en Maastricht omrijden via België, en er ontstonden in beide richtingen files van zo'n 10 kilometer. Inmiddels is de A2 weer vrijgegeven.

De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook is de A76 afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg. TLN zegt dat transportbedrijven in Limburg helpen bij de bestrijding van de wateroverlast, door bijvoorbeeld grote zakken zand te vervoeren om dijken te versterken.

16:20 uur - Vanavond crisisoverleg kabinet Een deel van het kabinet komt donderdagavond bij elkaar voor crisisoverleg vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg. Aanwezig zijn demissionair premier Mark Rutte en ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woont het overleg digitaal bij.

De bewindslieden praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

16:10 uur - PvdA in Tweede Kamer wil extra geld voor schade door overstromingen Limburg De PvdA heeft er vandaag in de Tweede Kamer voor gepleit om geld vrij te maken voor het herstel van de schade aan infrastructuur en publieke gebouwen als gevolg van het hoogwater in Limburg. Fractievoorzitter Lilianne Ploumen uit Maastricht wil weten welke maatregelen de regering gaat treffen om dergelijke wateroverlast in de toekomst te voorkomen, in Limburg en elders.

De PvdA sluit zich aan bij het eerdere verzoek van CDA en GroenLinks om de wet Tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen voor Limburg. Gedupeerden krijgen dan snel duidelijkheid over een tegemoetkoming voor de geleden schade. Ploumen dringt er in schriftelijke vragen op aan om desnoods ook een noodfonds in het leven te roepen als die wet niet voldoende soelaas biedt.

16:07 uur - Extreem hoogwater in Maas trekt veel bekijks Veel Maastrichtenaren kijken vanmiddag vanaf de Servaasbrug in de stad met ontzag naar de kolkende, bruine Maas, die naar verwachting in de loop van de avond een recordhoogte gaat bereiken.

15:50 uur - Bokjes van eilandje gered De brandweer heeft vanmiddag acht bokken gered die vast waren komen te staan op een eilandje in de Maas bij Ohé en Laak. De dieren konden geen kant meer op.

15:45 uur - Scholten: 'Sta paraat voor evacuatie' Burgemeester Antoin Scholten heeft, als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, inwoners van Midden- en Noord-Limburg vanmiddag opgeroepen klaar te staan voor evacuatie als dat nodig mocht zijn. Omwonenden van de Hambeek in Roermond worden in elk geval geëvacueerd. Andere zwakke plekken in het stroomgebied van de Maas in de regio worden nog in kaart gebracht. Lees hier meer

15:44 uur - Noodverordening van kracht in Valkenburg aan de Geul In Valkenburg is sinds donderdagmiddag een noodverordening van kracht. Die houdt in dat de gemeente verboden terrein is voor mensen die geen dringende reden hebben daar te zijn. Zolang de noodverordening geldt, moet iedereen aanwijzingen van de politie opvolgen. De noodverordening geldt vanaf 15:44 uur donderdagmiddag en blijft van kracht tot deze weer wordt opgeheven.

15:44 uur - Test- en vaccinatielocatie Maastricht donderdagmiddag en vrijdag dicht De vaccinatie- en testlocatie van de GGD in Maastricht sluit donderdagmiddag en vrijdag de deuren vanwege het hoogwater. Het Maastricht UMC+ roept bezoekers uit voorzorg op niet naar het ziekenhuis te komen vanwege de verwachte hoge waterstand in de Maas. Ook patiënten die een afspraak in één van de poliklinieken van het MUMC hebben, wordt gevraagd deze indien mogelijk te verzetten.

De vaccinatie- en testlocaties in Kerkrade, Geleen, Landgraaf en Urmond blijven wel gewoon open. Lees hier meer

15:42 uur - Gouvernement zet stroom uit na werkdag Het Gouvernement in Maastricht zet aan het einde van de werkdag de stroomschakelaar even om nu het waterpeil van de Maas ongekend hoog staat. Rond 17:00 gaat de elektriciteit 'gecontroleerd uit' en zal ICT-apparatuur in de lager gelegen ruimtes van het Gouvernement veilig worden gesteld. Het zijn voorzorgsmaatregelen om grote schade aan de computersystemen te voorkomen. Lees hier meer

15:30 uur - Verwachte piek in Maaswaterafvoer nog hoger dan gedacht Rijkswaterstaat (RWS) verwacht dat de Maas bij St.Pieter blijft stijgen, tot er in het begin van de avond een afvoer van 3375 kuub per seconde is bereikt. Eerder dacht Rijkswaterstaat dat de piek op 3.000 kubieke meter per seconde terecht zou komen. Als de piek op 3.375 meter water per seconde eindigt, staat het hoogwater in de top drie van hoogste standen van de Maas ooit. Zo'n grote afvoer komt gemiddeld eens in de honderd jaar voor en is nooit eerder in de zomer voorgekomen.

Na vandaag gaat het waterpeil in de Maas weer afnemen, maar dat gebeurt over een tijdsbestek van dagen. De hoogwatergolf in de Maas verplaatst zich langzaam richting Midden- en Noord-Limburg. De keersluis in Limmel is gisteravond al gesloten. De stuwen in Belfeld, Roermond en Linne zijn inmiddels gestreken. De stuw in Sambeek wordt waarschijnlijk vanavond gestreken.

15:19 uur - Enexis stuurt noodaggregaten naar Valkenburg In Valkenburg zitten nu 1155 huishoudens zonder elektriciteit. Vier stations staan volgens netwerkbeheerder Enexis onder water. Op dit moment zijn er noodaggregaten onderweg naar het Geulstadje. Daarmee hoopt Enexis rond het avonduur nog maar 414 huishoudens over te houden die geen stroom hebben. Maar of dat gaat lukken en hoe laat de aggregaten in werking zouden kunnen zijn, is nog niet bekend. De resterende 414 huishoudens die verstoken blijven van elektriciteit bevinden zich in een gebied dat voorlopig onbereikbaar is voor Enexis vanwege het hoogwater.

15:15 uur - Deel van wegdek A2 bij Maastricht richting noorden weggespoeld

Weer file in Zuid-Limburg op de #A2 richting Eindhoven, tussen Gronsveld en afrit Maastricht-Airport 9 km, +20 min. De linkerrijstrook is dicht omdat een deel van het wegdek is weggespoeld.

15:11 uur - Bewoners verzorgingshuis Meerssen verrassend kalm onder evacuatie Verzorgingshuis Nobamacare in Meerssen is donderdag ontruimd door de brandweer en het leger. Dat is gebeurd uit voorzorg. In het verzorgingshuis wonen dementerende ouderen. Volgens een woordvoerster roept de ontruiming bij de ouderen herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog.

15:00 uur - Bewoner Palankaflat in Valkenburg wil niet geëvacueerd worden Valkenburger Marco Laheij bekijkt de zondvloed onder zijn balkon gelaten. Hij zit zonder stroom en kan ook niet zomaar naar buiten. Toch weigert hij te vertrekken.

14:58 uur - Toch weer problemen op A2 richting Eindhoven Er zijn toch weer problemen op de A2 richting Eindhoven. Tussen Maastricht-Centrum Noord en knooppunt Kruisdonk is de linkerrijstrook afgesloten, omdat een deel van het asfalt is weggespoeld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14:50 uur - Luik evacueert inwoners langs Maasoevers Mensen die langs de oevers van de Maas in Luik wonen, is vanmiddag geadviseerd naar hoger gelegen gebieden te gaan. "De situatie is kritiek, we verwachten dat het water nog met anderhalve meter zal stijgen", zegt waarnemend burgemeester Christine Defraigne tegen de VRT.

14:48 uur - GGD: 'Nuttig geen groenten uit moestuin' Door de wateroverlast komen moestuinen onder water te staan. De GGD roept mensen op om niet zomaar groentes uit moestuinen te nuttigen.

Door de hoge waterstanden lopen moestuinen onder water. We adviseren mensen met een moestuin dringend om hun groentes niet zomaar te nuttigen. Lees het gehele advies hier: https://t.co/5pLlFr477T pic.twitter.com/hjeJmW9GZE

14:43 uur - De neerslaghoeveelheden vanaf dinsdag 13 juli

Dit zijn de enorme neerslaghoeveelheden sinds dinsdagmiddag die Zuid-#Limburg hebben getroffen en in de water-ellende hebben gebracht. 150mm=het dubbele van wat normaal in de hele maand juli valt. In de regio Ubachsberg (gem. Voerendaal)-Heerlerbaan is zelfs ruim 200 mm gemeten! pic.twitter.com/2zf02zxl2X

14:39 uur - Roermond gaat bewoners rond Hambeek evacueren Het waterpeil in de Hambeek in Roermond stijgt zo snel, dat de gemeente Roermond de bewoners van vijfhonderd woningen in de omgeving adviseert maatregelen te nemen. Burgemeester Rianne Donders sluit niet uit dat de bewoners moeten worden geëvacueerd.

"Ook in Roermond gaan bepaalde gebieden overlopen", voorspelt Donders. "Maar we hebben nog niet alle informatie, want deze situatie is nieuw voor ons." Het water in de Hambeek, een zijtak van de Roer, wordt vooral opgestuwd doordat het water uit de Maas en de Hambeek hier samenkomt. Het is onduidelijk hoe groot het effect op het waterpeil in de Hambeek zal zijn. Lees hier meer.

14:28 uur - Spoednummer over evacuaties Valkenburg In de gemeente Valkenburg is een apart telefoonnummer ingericht voor spoedvragen over evacuaties. Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. "Vanaf nu kunnen inwoners contact opnemen via 043 609 92 34", aldus de veiligheidsregio.

14:27 uur - Ruim 200 veldbedden richting Maastricht Het Rode Kruis gaat 200 veldbedden brengen naar de provinciehoofstad voor inwoners die vanwege de overstroming opvang nodig hebben. Dat meldt de NOS. Woensdag werden al 50 veldbedden geleverd aan Gulpen-Wittem.

Verder zegt het Rode Kruis tegen de NOS dat er momenteel 500 extra bedden naar Limburg onderweg zijn. Daarnaast neemt de hulporganisatie fleecedekens mee.

14:22 uur - Burgemeester Heerlen: 'Hou vol!' Burgemeester Roel Wever van Heerlen steekt de inwoners van zijn stad donderdag in een videoboodschap een hart onder de riem: "Hou vol!", zegt hij in zijn boodschap. "Ik leef met jullie mee!"

"Na de ontzettend heftige regen van gister en vannacht is ook vandaag nog een zware dag." Hij benadrukt dat de overlast nog niet voorbij is. "Het extreme weer heeft veel inwoners in onze stad geraakt. Ik zie ongerustheid, angst en verdriet, maar ook saamhorigheid. Dat doet me goed!"

14:18 uur - Evacuatie Valkenburg maakt veel emoties los Onwerkelijke taferelen in Valkenburg: ouderen, bezorgde baasjes die hun huisdieren in veiligheid brengen, mensen die maar een rugzakje met persoonlijke spullen kunnen meenemen, auto's die op drift zijn geraakt in het water, legertrucks vol met mensen, honden en katten.

Het leger, de politie, brandweer, reddingsdiensten uit heel Nederland en vrijwilligers - met man en macht wordt donderdag hulp geboden aan de inwoners van het zwaar door wateroverlast getroffen Valkenburg.

De reddingsoperatie maakt veel emoties los:

14:17 uur - Restaurant De Geulhof Meerssen verandert in drijvend eiland Wokrestaurant De Geulhof in Meerssen is veranderd in een drijvend eiland, zo lijkt het. Ondernemer en horecabaas Igor Stel filmde zelf de dramatische situatie van het pand aan de Maastrichterweg. Bekijk hier de video.

14:16 uur - Duitse politie grijpt in bij plunderingen na overstromingen In het Stolberg (Noordrijn-Westfalen) wordt de watersnood aangegrepen om te plunderen. Er hebben zich bij de politie meerdere getuigen gemeld die mensen zagen in overstroomde winkels, bericht nieuwsmagazine Focus. Agenten arresteerden een verdachte in een juwelierszaak.

Bij onder meer een supermarkt en drogisterij sloegen mensen op de vlucht toen agenten naderden. De politie kan niet zeggen of ze ook iets hebben gestolen. De politie heeft inmiddels een honderdtal manschappen naar de gemeente gestuurd om verlaten woonhuizen en bedrijven te beschermen tegen plunderaars.

14:00 uur - A2 in beide richtingen weer open De snelweg A2 in beide richtingen is weer vrijgegeven. Alles omleidingsroutes zijn ingetrokken, meldt Rijkswaterstaat. De A2 tussen de knooppunten Kerensheide en Kruisdonk was dicht vanwege overstromingsgevaar.

13:51 uur - Waterschap controleert of dijken langs Maas overlopen Waterschap Limburg gaat donderdagmiddag waterkerende kades en dijken langs de Maas extra controleren, om te zien of er risico bestaat dat ze overlopen als de afvoer van de Maas donderdagavond een extreem hoge stand bereikt. De waterkeringen langs de Maas zijn berekend op een piekafvoer van 3800 kubieke meter per seconde bij Sint Pieter. Rijkswaterstaat verwacht dat de afvoer zal stijgen naar ruim 3000 kubieke meter per seconde, maar dat kan nog hoger of lager uitvallen.

De Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingen (LCO) komt donderdagmiddag bijeen om de hoogwaterproblemen in Limburg te bespreken. Het is volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat uniek dat deze commissie in de zomer bijeenkomt. Rijkswaterstaat heeft het eigen meetstation in Eijsden moeten sluiten wegens het hoge water.

Lokale wateroverlast is ondanks de maatregelen tegen overstromingen niet te voorkomen, aldus de dienst. Dat komt onder meer omdat het grondwater in Limburg meestijgt met de rivier, waardoor regenwater niet in de grond kan zakken. "Deze situatie is de ultieme test of alle ingrepen sinds het hoogwater in de jaren negentig van de vorige eeuw werken zoals verwacht", aldus Rijkswaterstaat. De dienst leeft erg mee met de getroffen inwoners van het gebied.

13:48 uur - Veiligheidsregio: 'Probeer eerst buren, familie en vrienden te helpen' Alle aangeboden hulp wordt enorm gewaardeerd, zegt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Maar er is nog geen gecoördineerde inzet geregeld voor vrijwilligers die hulp aanbieden. "Probeer eerst buren, familie en vrienden te helpen. Wil je toch iets betekenen? Meld je dan in eerste instantie bij de gemeente. Ga niet zomaar naar een locatie", aldus de veiligheidsregio.

Er wordt al heel veel hulp aangeboden. Ondanks dat dit heel erg wordt gewaardeerd, is er nog geen gecoördineerde inzet geregeld voor vrijwilligers die hulp aanbieden. Probeer eerst buren, familie en vrienden te helpen. Meer info: https://t.co/dp9341LqJu

13:40 uur - Extra uitzending L1mburg Centraal L1 brengt donderdag om 13:55 uur een extra uitzending van L1mburg Centraal over de wateroverlast in de provincie.

13:36 uur - Koning Willem-Alexander betuigt steun aan inwoners Limburg In een telefoongesprek met waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft koning Willem-Alexander zijn steun betuigd en sterkte gewenst met de moeilijke omstandigheden waarin inwoners van Limburg verkeren vanwege de grote wateroverlast. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. In het gesprek informeerde Remkes de koning over de huidige situatie, de schade en de verwachtingen voor de komende dagen.

De Koning betuigt steun en wenst sterkte aan de inwoners van Limburg n.a.v. de grote wateroverlast als gevolg van de zware regenval de afgelopen dagen. Hij deed dit in een telefoongesprek met Commissaris van de Koning Johan Remkes. ⁰https://t.co/W85Uu3jSsf pic.twitter.com/uzMsX4jWjy

13:34 uur - Snelweg A76 bij Simpelveld in beide richtingen gesloten De A76 is in beide richtingen dicht bij Simpelveld. Verkeer wordt via de af- en toerit gestuurd. Ook het tankstation langs de snelweg is niet bereikbaar door wateroverlast. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Wel zak het water in de Kleine Geul weer. De A2 tussen de knooppunten Kerensheide en Kruisdonk wordt binnen een half uur weer vrijgegeven, zegt Rijkswaterstaat.

13:32 - Wateroverlast dreigt voor Echt-Susteren: 'Houden rekening met ernstige situaties' De situatie van het hoogwater is ook in de gemeente Echt-Susteren kritisch, meldt lokale omroep SOL2. "We houden rekening met ernstige situaties. De vooruitzichten zijn niet goed", zegt een gemeentewoordvoerder.

De situatie is vooral kritisch in Aasterberg, Oud-Roosteren, Roosteren, Visserweert, Illikhoven en Baakhoven. De situatie in dat laatste dorp is het meest kritisch volgens de gemeente. De wateroverlast wordt vooral veroorzaakt door de Vloedgraaf en de Geleenbeek. Ook de Maas gaat de komende uren nog flink stijgen. De uiterwaarden van die rivier bij Roosteren staan al helemaal vol.

De gemeente adviseert inwoners in de bedreigde kernen om alvast spullen naar boven te brengen en rekening te houden met overstroomde kelders. De gemeente is zich aan het voorbereiden om zandzakken in te slaan voor bedreigde woningen. Het is nog onduidelijk waar en wanneer die opgehaald kunnen worden.

13:26 uur - CDA en GroenLinks: 'Roep Zuid-Limburg uit tot rampgebied' CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat het overstromingsgebied in Zuid-Limburg wordt uitgeroepen tot rampgebied. Op die manier kan de overheid volgens hen sneller en meer hulp bieden aan het getroffen gebied. De twee partijen stellen daarover donderdag spoedvragen aan het demissionaire kabinet.

Tegelijk roepen zij het kabinet ook op om de Wet tegemoetkoming bij schade in werking te stellen. Die regeling houdt in dat gedupeerden snel duidelijkheid krijgen over een tegemoetkoming voor geleden schade.

Het is verschrikkelijk wat er aan het gebeuren is in Zuid-Limburg. De overheid moet alles op alles zetten om de Limburgers te hulp te schieten en het gebied aanduiden als ‘rampgebied’. #Limburg https://t.co/W9FFYPH0Ba

13:24 uur - Veel hinder voor binnenvaart door hoog water stroomgebied Maas De binnenvaart heeft veel last van de hoge waterstand in het stroomgebied van de Maas. Bij Maastricht is al een keersluis gesloten, waardoor verkeer van binnenvaartschepen in zuidelijke richting door het Julianakanaal is afgesloten. Als de waterstand verder sterk blijft stijgen, kan de hele binnenvaart in Limburg worden stilgelegd, aldus de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Volgens de regiocoördinator verbruiken binnenvaartschippers nu extra brandstof vanwege de hoge stroomsnelheden van het water en is er gevaar van drijvend afval en drijfhout voor de besturing van de schepen. Als het waterniveau te sterk stijgt kan door de wind en golfslag schade aan de dijken ontstaan, waardoor de veiligheidsregio kan besluiten de binnenvaart in Limburg helemaal stil te leggen.

13:16 uur - Schade in Valkenburg 'niet te overzien' Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg heeft het Rijk opgeroepen de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. "De schade is niet te overzien", zegt hij. Van de omvang van de schade kan pas een beeld worden verkregen als het water weg is. "We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden."

13:14 uur - 'ME gaat gemeentegrens Valkenburg bewaken vanwege ramptoeristen' De Mobiele Eenheid gaat de gemeentegrens van Valkenburg bewaken om ramptoeristen uit het stadje te weren. Burgemeester Daan Prevoo kondigt daartoe donderdagmiddag een noodverordening af. "Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!", zegt Prevoo op rampenzender L1 Radio.

13:05 uur - Campings en paviljoens ontruimd bij Roermond Roermond bereidt zich voor op een verdere stijging van het Maaswater. Campings en paviljoens langs de Maas zijn of worden ontruimd en in de havens zijn de meeste jachten inmiddels weggehaald. Camping Hatenboer is ontruimd maar veel caravans en campers staan nu op de parkeerplaats maar deze dreigt mogelijk ook vol te lopen.

13:02 uur - Dodental Duitsland verder opgelopen In Duitsland hebben zeker negentien mensen het leven gelaten door het hoogwater. Ook zijn er nog tientallen mensen vermist. In België zijn twee mensen overleden en wordt nog een 15-jarig meisje vermist.

12:58 uur - Maas bij Maastricht stroomt over De Maas bij Maastricht loopt momenteel over. Dat meldt een correspondent ter plaatse.

12:49 uur - Paviljoen naast de Maas in Broekhuizen afgebroken Het paviljoen in Broekhuizen pal naast de Maas is helemaal weggehaald uit voorzorg. Het water staat in Noord-Limburg inmiddels ook al redelijk hoog. Gisteravond heeft de eigenaar het paviljoen het al leeggehaald. Zojuist is het helemaal afgebroken.

12:46 uur - 'Regenprobleem wordt waterafvoerprobleem' Het probleem met het noodweer is zich aan het verplaatsen van een regenprobleem naar een waterafvoerprobleem, zegt NOS-weerman Pieter Kuipers Munneke. Dat is ook waar Valkenburg en Meerssen volgens hem mee kampen.

12:42 uur - Brug weggeslagen in Valkenburg In Valkenburg is een brug meegesleurd in het geweld van de wildstromende Geul. Het zou gaan om de brug aan de Emmalaan. "Op de brug bonkte al 24 uur lang water. Na verloop van tijd begeeft hij het", zegt burgemeester Daan Prevoo. Tegen de NOS zegt Prevoo zich geen zorgen te maken over het instorten van woningen. Hij heeft het leger gevraagd een noodbrug aan te leggen. Ook andere bruggen zijn instabiel, zegt burgemeester Prevoo. Lees hier meer.

12:40 uur - Persconferentie Veiligheidsregio Limburg-Noord over hoogwater Roer en de Maas De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft later op de middag een persconferentie vanwege het hoogwater bij de Roer en de Maas. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft dan namens de betrokken maasgemeenten de laatste stand van zaken over de situatie in het noorden van Limburg. Dat persmoment is vanaf 15:30 uur live te volgen via www.vrln.nl.

12:25 uur - Files A2 lopen op Vanuit het zuiden staat er file op de A2 tussen Eijsden en Maastricht-Noord (8 kilometer) en ruim 10 kilometer file richting het zuiden tussen Roosteren en knooppunt Kerensheide. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12:23 - Gemeente Heerlen: 'Kom niet naar de getroffen gebieden' Gemeente Heerlen roept inwoners op om niet naar de getroffen gebieden te komen. De dammen kunnen namelijk alsnog doorbreken, waarschuwt de gemeente.

12:21 uur - Brouwerij Gulpener ligt stil door noodweer Bierbrouwerij Gulpener is deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen, laat directeur Jean-Paul Rutten weten. Leveringen gaan nog wel door.

Andere delen van het brouwproces kunnen in principe nog wel doorgaan, zo geeft Rutten aan. Maar het afvullen is een van de intensiefste processen in de brouwerij. Doordat de stroom soms uitvalt, kan Gulpener hiermee voorlopig niet verder.

Medewerkers halen het magazijn waar Gulpener alle brouwbenodigdheden opslaat leeg. "Ik sta met tien man het magazijn leeg te trekken, dat is onder water komen te staan. De Gulp loopt aan de andere kant van de straat."

12:18 uur - Geëvacueerde ouderen: we horen niets meer van overheid Tien ouderen die donderdagochtend om 1:00 uur uit aanleunwoningen bij een zorgcentrum werden geëvacueerd naar een hotel in Valkenburg, zeggen sindsdien niets meer van overheidsinstanties of hulpinstellingen te hebben vernomen.

Ze klaagden daar donderdag aan het eind van de ochtend in hun hotel over. Enkele zeiden dat ze hun medicijnen missen.

De tien werden met militaire vrachtwagens uit hun aanleunwoningen gehaald. Het water stond er tot aan hun knieën. De militairen hebben hen vervolgens afgezet bij Hotel Schaepkens. "Sindsdien hebben we niks meer gehoord", vertelden ze. "We weten niks." Lees hier meer.

12:17 uur - Nieuwe stroomstoring in Valkenburg: meer mensen huis uit Valkenburg is opnieuw getroffen door een stroomstoring. Een station van netbeheerder Enexis heeft het donderdagochtend begeven. Daardoor zitten nog eens duizend huishoudens zonder stroom, bovenop de vierhonderd die eerder al door een stroomstoring werden getroffen. Al deze mensen krijgen het dringende advies hun woningen te verlaten en elders onderdak te zoeken.

Thuisblijven zonder stroom is niet te doen volgens de veiligheidsregio. Wel zei een woordvoerder dat het belangrijk is dat mensen die hun woning verlaten eerst het gas afsluiten. Hoe lang de storing duurt is nog niet te zeggen.

12:12 - Bijstand leger verlengd tot vrijdagavond De militairen die in Zuid-Limburg helpen blijven zeker tot vrijdagavond 18:00 uur. Ook wordt er opgeschaald. Momenteel zijn 68 militairen in het zuiden aanwezig om te helpen, maar dat worden er nu 80.

12:10 - Wateroverlast neemt toe in Meerssen: start evacuatie verzorgingshuis Door de extreme regenval neemt de wateroverlast toe. De situatie in het zuiden van de provincie is schrijnend. Er wordt in Meerssen verzorgingshuis Nobama Care geëvacueerd. Hoeveel bewoners het pand moeten verlaten, is niet bekend.

12:06 - Geen recreatievaart tussen Limmel en Ternaaien Tussen Limmel en Ternaaien is de Maas gestremd voor recreatievaart. Al het water dat binnenstroomt veroorzaakt niet alleen sterke stroming, maar er komt ook veel drijfhout. Dat meldt Rijkswaterstaat. Ook is de markering van de vaargeul niet meer zichtbaar.

11:57 uur - Opvanglocatie voor slachtoffers wateroverlast Meerssen De situatie in Zuid-Limburg is zorgwekkend. In Meerssen wordt een noodopvanglocatie ingericht voor slachtoffers van de wateroverlast.

Gemeente Meerssen richt op dit moment een opvanglocatie in voor mensen die ivm wateroverlast hun huis verlaten of niet meer tot bij hun woning kunnen komen. Mensen die behoefte hebben aan opvang kunnen zich melden bij De Stip, Past. Dom. Hexstraat 10 in Meerssen.

11:50 uur - Dieren gered en gesneuveld bij Valkenburgse zorgboerderij Vrijwilligers van de Dierenambulance Limburg-Zuid zijn donderdagochtend uitgerukt om in Valkenburg dieren van de verdrinkingsdood te redden.

Bij de zorgboerderij in de buurt van Kasteel Oost aan de Oosterweg zaten de beestjes vanwege het kolkende water als ratten in de val. "In de stallen staat het water 1.70 meter hoog", zegt William Ploemen. Hij is de manager van de Zuid-Limburgse dierenambulance. Lees hier meer.

11:46 uur - A2 file in beide richtingen door afsluiting Door de afsluiting van de A2 ontstaan er ook in beide richtingen files. De langste staat op de A2 richting Eindhoven tussen Gronsveld en Maastricht-Noord (6 kilometer). Ook vanuit Eindhoven staat file voor knooppunt Kerensheide.

Verkeer vanuit Eindhoven onderweg richting Luik wordt omgeleid via Venlo, Mönchengladbach en Aken over de A67, A73, A74, dan door Duitsland via de A61, A44 en de Belgische E40. Verkeer vanuit Luik naar Eindhoven wordt vice versa omgeleid via Aken, Mönchengladbach en Venlo over de E40, dan via de Duitse A44 en A61 en in Nederland via de A74, A73 en A67 tot Eindhoven.

11:40 uur - ProRail verwacht veel schade aan spoor door wateroverlast Door het extreme weer in Zuid-Limburg staan delen van het spoor in Eijsden onder water. Spoorwegbeheerder ProRail verwacht veel schade aan het spoor. "Elektrische onderdelen kunnen defect raken of zijn na het verdwijnen van het water nog onvoldoende betrouwbaar. Daarom is de kans groot dat dit vervangen zal moeten worden", aldus ProRail.

11:34 uur - Gemeente Mook en Middelaar neemt voorzorgsmaatregelen

Er zijn inmiddels diverse voorzorgsmaatregelen, ook in de @MookMiddelaar, genomen wat betreft het hoge water door het Waterschap Limburg en de gemeente. Volg de ontwikkelingen via onze gemeentelijke website en vooral via https://t.co/FWi1xsfBQThttps://t.co/wWqBUQcQM1

11:30 uur - Zeker acht doden na noodweer in zuiden Noordrijn-Westfalen Het noodweer heeft meerdere mensen het leven gekost in het gebied rond Euskirchen in Noordrijn-Westfalen, een Duitse deelstaat die grenst aan Limburg. De lokale autoriteiten maken melding van zeker acht overleden slachtoffers. Ze traden niet in detail over de doodsoorzaak.

11:27 uur - Rode Kruis houdt rekening met behoefte aan hulp in heel Limburg Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat hulp moet worden geboden aan heel Limburg. Ook houdt de organisatie er rekening mee dat meer opvang nodig is voor mensen die hun woningen wegens hoogwater hebben moeten verlaten. Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagochtend tegen het ANP.

Vrijwilligers van het Rode Kruis uit het hele land staan volgens de woordvoerster klaar om in Limburg hulp te bieden. De problemen kunnen exponentieel erger worden als er meer hoosbuien komen, aldus de woordvoerster.

Momenteel biedt het Rode Kruis de helpende hand in het zuiden van de door wateroverlast geplaagde provincie. Zo werden er veldbedden beschikbaar gesteld om geëvacueerde mensen op te vangen in met name Gulpen-Wittem, Simpelveld en Valkenburg. Deze hulp zal mogelijk naar de hele provincie worden uitgebreid.

11:10 uur - Extra uitzending L1mburg Centraal over wateroverlast L1 brengt donderdag om 11:15 uur een extra uitzending van L1mburg Centraal over de wateroverlast in de provincie.

11:00 uur - Overstromingsgevaar: deel A2 dicht Wegens overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen wordt op dit moment de A2 in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk. Dat meldt Rijkswaterstaat. Lees hier meer.

10:51 uur - Ook België zet militairen in na zware regenval De Belgische minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft na zware regenval toestemming gegeven om het leger in te zetten. Militairen voerden volgens Belgische media al ondersteunende operaties uit in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Belgisch-Limburg. Er zijn onder meer vrachtwagens ingezet om mensen te evacueren.

"Verzoeken om assistentie en inzet van materiaal zullen op provinciaal niveau worden afgehandeld in overleg met de hulpdiensten ter plaatse", zegt de woordvoerder van minister Dedonder. "Defensie kan helpen door onder meer de inzet van zodiacs, waterpompen, transport en huisvesting en andere middelen. Het personeel staat met de nodige middelen klaar om binnen de twee uur in te grijpen."

De regenval zorgde ook in België voor grote overlast. De autoriteiten evacueerden preventief zo'n 1700 mensen in Chaudfontaine, een plaats in de provincie Luik. Die grenst aan Limburg. De burgemeester van de gemeente Trooz in Luik noemde de situatie woensdag "catastrofaal" en deed een beroep op het leger.

10:49 uur - Doden en tientallen vermisten door noodweer in westen Duitsland Het noodweer in Duitsland heeft het leven gekost aan zeker negen mensen. In de zwaar getroffen plaats Schuld (Rijnland-Palts) worden volgens de autoriteiten ook nog tientallen personen vermist. Daar zijn zeker zes huizen ingestort na overstromingen en hevige regen.

De politie zegt volgens Duitse media dat inmiddels bijna zeventig mensen worden vermist in Schuld. Daar zouden ook nog veel huizen op instorten staan. Sommige inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht op de daken van woningen. In het gebied Ahrweiler, waar Schuld deel van uitmaakt, vielen zeker vier doden. De lichamen zouden op verschillende plaatsen zijn gevonden.

Ook in andere delen van Duitsland vielen doden. Nieuwsblad Focus bericht dat in Solingen (Noordrijn-Westfalen) een 82-jarige man is omgekomen. Die viel in zijn onder water gelopen kelder. In het gebied Unna overleed een 77-jarige man in een ondergelopen kelder. De politie zegt dat ook in de plaats Rheinbach een dode is gevallen door het noodweer.

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn op meerdere plaatsen rivieren buiten hun oevers getreden. Scholen in diverse plaatsen blijven donderdag dicht en het treinverkeer is verstoord. De autoriteiten hebben een beroep gedaan op het leger om te helpen bij evacuaties.

10:43 uur - Maasgouw maakt zich op voor dreigend hoogwater De watersportcamping aan de Koeweide Plas in Wessem wordt vanwege de hoge waterstanden in de Maas ontruimd.

Ook zijn de veerponten van Rivierpark Maasvallei uit de vaart genomen en zijn enkele wegen afgesloten voor verkeer. Dat meldt de gemeente Maasgouw. De gemeente heeft Natuurmonumenten Limburg, het Limburgs Landschap en boeren gevraagd hun vee weg te halen van de uiterwaarden. Het gaat hierbij om grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden. Lees hier meer.

10:36 uur - Afrit Meerssen op de A2 richting Maastricht dicht De afrit Meerssen op de A2 richting Maastricht is donderdag gesloten vanwege wateroverlast. Dat meldt Rijkswaterstaat. Ook de N595 tussen de aansluiting met de N278 en Oud-Valkenburg blijft voorlopig dicht. Dit duurt zeker tot het einde van de middag.

Inmiddels is er nog een stuk van de A79 afgesloten: richting Maastricht is de weg tussen Heerlen en Voerendaal dicht door water op de weg. Van Voerendaal tot Hulsberg was de weg al afgesloten vanwege geplande wegwerkzaamheden.

De afrit A2 bij Meerssen is dicht in verband met wateroverlast. Verkeer richting Meerssen kan keren via af- en toerit Maastricht-Noord (52).

10:32 uur - Zelfgemaakte dammen in Meerssen Inwoners van Meerssen doen er alles aan om hun woningen te redden. Nils Rompen van RTL Nieuws en voormalig L1-verslaggever plaatst dit filmpje op Twitter:

Ook #wateroverlast inmiddels in #Meerssen. Mensen proberen met zelfgemaakte dammen hun woningen te redden. Sommige inwoners hebben nét geluk. #Limburg @RTLnieuws pic.twitter.com/cqviDZAlT8

10:30 - Gemeente Maastricht roept op om auto's te verplaatsen

Woon je in Itteren of Borgharen? Dan adviseren we je jouw auto te verplaatsen naar de Park & Ride Noord. Doe dit zo snel mogelijk in verband met hoogwater. Er rijdt een pendelwagen tussen de P+R Noord en Itteren en Borgharen. #hoogwatermaastricht

10:20 uur - Rijkswaterstaat: code rood voor waterstand in Maas Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing (code rood) afgekondigd voor de hoge waterstand in de Maas. Het waterniveau komt daarmee hoger dan het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Toen zette de Maas grote delen van Limburg blank. Dat gebeurde bij een piek van 3000 kuub per seconde.

"Ook nu kunnen dorpskernen problemen krijgen door het hoogwater in de Maas", vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "De afvoer gaat wel veel sneller dan we dachten. De uiterwaarden, die daar ook voor bedoeld zijn, kunnen onder water komen te staan. En er kunnen problemen bij de beken ontstaan." Lees hier meer.

L1-verslaggever Ruud van Broekhoven is in Borgharen:

Bizar wat er allemaal door de Maas wordt meegesleurd! Bij Borgharen is dat pas goed te zien @L1 #wateroverlast #limburg pic.twitter.com/RicedHVdnc

10:17 uur - Rivieren de Geul en de Gulp zakken licht Er is een klein beetje goed nieuws, concludeert de woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Rivieren de Geul en de Gulp zakken nu licht. "Maar blijf wel alert", waarschuwt de woordvoerder.

10:12 uur - MKB-Limburg steekt ondernemers een hart onder de riem MKB-Limburg staat klaar voor Limburgse ondernemers. Dat laat de organisatie donderdag weten. Eerst de coronaklap en nu de volgende: wateroverlast.

MKB-Limburg heeft besloten een meldpunt te openen zodat ondernemers en zzp'ers zich via meldpunt@mkblimburg.nl kunnen melden met problemen. "Bellen op het algemene nummer van MKB-Limburg kan ook: 0475-786400", aldus MKB-Limburg.

10:06 - Reddingsbrigades vanuit Zeeland naar Zuid-Limburg Reddingsbrigades uit Middelburg en Goes zijn in de nacht van woensdag op donderdag naar Zuid-Limburg vertrokken om te helpen bij de wateroverlast. Dat meldt Omroep Zeeland. Volgens de omroep deed de Veiligheidsregio Zuid-Limburg rond 1:00 uur een verzoek om hulp, waarna de reddingsbrigades uit Zeeland in actie kwamen. Rond 6:00 uur arriveerden zij in de provinciehoofdstad van Limburg.

9:45 uur - Vlodrop zet zich schrap: lading zandzakken ligt klaar Een blauwbessenteler in Vlodrop heeft tientallen zandzakken klaarliggen om zijn bedrijf te beschermen tegen het hoogwater. Het is alle hens aan dek:

9:43 uur - Auto's stranden in het hoogwater in Zuid-Limburg Veel automobilisten in Zuid-Limburg zijn niet meer in staat verder te rijden als gevolg van het hoogwater. Bergingsbedrijven draaien overuren, maar bergingswagens lopen zelf ook het risico vast te lopen door de wateroverlast.

Dat zegt een woordvoerder van een bergingsbedrijf uit Landgraaf. "De telefoon rinkelt aan één stuk door", aldus de woordvoerster. "Het gaat vaak om auto's die onder water staan. Maar soms kunnen ook onze eigen voertuigen deze auto's niet bereiken."

9:38 uur - Waterstand Maas bij Maastricht hoog De waterstand van de Maas in Maastricht is hoog. "Wat er precies staat te gebeuren is nu nog onzeker, maar naar verwachting blijft de regen aanhouden", laat de gemeente Maastricht weten.

De hoogwatergolf heeft Maastricht bereikt en sinds donderdagochtend zijn de schuiven langs de Maas gesloten. Er is overal teveel water: in de Maas en de rioleringen. Er bestaat een kans dat water door de straten van de provinciehoofdstad gaat lopen. De gemeente Maastricht adviseert inwoners om actie te ondernemen.

De Maas in Maastricht rond 08:20u vanmorgen. @L1 @1Limburg pic.twitter.com/NAL1TA6id5

9:35 uur - Volta Limburg Classic in gevaar door wateroverlast Het is onzeker of de Volta Limburg Classic zondag door kan gaan. Koersdirecteur Roy Packbier vreest dat 40 tot 50 procent van het parcours momenteel onder water staat. De organisatie voert donderdag overleg met diverse partijen en beslist uiterlijk vrijdagochtend of de wielerwedstrijd kan doorgaan.

Zowel de toertochten van zaterdag als de wedstrijden voor mannen en vrouwen op zondag gaan door het getroffen gebied. Lees hier meer.

9:33 uur - Ook wegen in Meerssen slecht toegankelijk Vanwege de wateroverlast in Meerssen zijn de wegen slecht toegankelijk. Sommige woonkernen zijn ook afgesloten.

OPROEP - Diverse wegen in de gemeente Meerssen zijn op dit moment slecht toegankelijk. Sommige woonkernen zijn afgesloten ivm wateroverlast. Hoeft u niet noodzakelijk in de gemeente Meerssen te zijn, blijf dan svp weg!

9:30 uur - Gratis zandzakken gemeente Heerlen beschikbaar Inwoners van de gemeente Heerlen kunnen donderdag weer gratis zandzakken halen aan de Crutserveldweg in Heerlen. "We hebben allemaal een spannende nacht achter de rug. Er staat ons ook vandaag veel te wachten, het is niet gemakkelijk", aldus de gemeente Heerlen.

9:21 uur - Wegen gemeente Beekdaelen niet goed begaanbaar Door de hevige plensbuien staat in Schinnen, Vaesrade en Thull water op straat. De wegen zijn daardoor niet goed begaanbaar. Omrijden kan via de N300, meldt de gemeente Beekdaelen.

9:18 uur - Hotelgasten Valkenburg worden met een shovel geëvacueerd

Met een shovel worden hotelgasten in Valkenburg geëvacueerd Ongelooflijke taferelen in de Geulstad #wateroverlast pic.twitter.com/z2bdhw5JsF

9:15 uur - Actueel beeld vanuit Valkenburg L1-verslaggever Lex van Moorsel is momenteel in Valkenburg. "Ik voel de kracht van het water. Het is een krachtige stroom."

9:06 uur - Veiligheidsregio: situatie in Hoensbroek onder controle De situatie in Hoensbroek lijkt donderdagochtend redelijk onder controle, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Woensdagavond waarschuwde de gemeente bewoners van de lager gelegen delen van het stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast, omdat een groot waterbekken gevuld met 120.000 kuub water op het punt stond om door te breken.

Militairen hielpen woensdagavond bij het stutten van het waterbekken en het vullen van zandzakken om de waterbuffer te verstevigen. Ook werd er water uit de buffer gepompt, waardoor de druk op de randen minder is geworden, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "De kans dat het doorbreekt is daardoor een stuk minder geworden."

Het weggepompte water is wel in de omgeving terecht gekomen. Het is niet duidelijk hoe groot de wateroverlast daardoor is in de nabijgelegen wijk, maar niemand heeft elders onderdak hoeven zoeken, aldus de veiligheidsregio.

9:00 uur - Militairen helpen met evacueren in Valkenburg In Valkenburg zijn de militairen aanwezig om te helpen met het evacueren van inwoners. "Sommige mensen zijn overstuur als ze uit hun huis worden gehaald en sommige zijn gewoon vrolijk. Maar het is een schrijnende situatie", zegt woordvoerder majoor Roel van de Wiel.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben militairen in Elsloo zandzakken gevuld die nodig zijn de getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Militairen van @13LichteBrigade hebben de hele nacht ondersteuning geleverd aan civiele diensten in #Limburg die daar met man en macht aan het werk zijn. Ze hebben op meerdere locaties zandzakken gelegd en geholpen bij #evacuaties in Valkenburg. pic.twitter.com/ZpZeaEuGce

8:56 uur - Code rood de Maas Het opschalingsniveau met betrekking tot de Maas is code rood. Dit omdat overschrijding van het niveau van 2,850 kubieke meter per seconde (afvoer bij Sint Pieter) binnen 12 uur verwacht wordt.

8:43 uur - Brabantse en Gelderse brandweer helpen in Limburg De Brabantse en de Gelderse brandweer gaan helpen bij het bestrijden van de wateroverlast in Zuid-Limburg. Vanuit Gelderland zijn de brandweerkorpsen uit Beesd, Varik, Kesteren en Ubbergen donderdagochtend vertrokken. Vanuit Brabant reed een onbekend aantal brandweerwagens via de A2 naar het zuiden.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaan de Brabantse brandweerlieden om te beginnen in Meerssen, vlakbij Maastricht, aan de slag. Daar wordt rond 11:00 uur een piek verwacht in de waterstand van de Geul.

De Gelderse brandweer is met mankracht en materieel onderweg naar Sittard, aldus de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

De brandweerlieden worden in Zuid-Limburg ingezet om waar nodig mensen uit woningen te halen, water weg te pompen en andere problemen aan te pakken. De brandweer Zuid-Limburg heeft de handen vol aan overstroomd Valkenburg.

Brandweerlieden hebben zich verzameld bij hotel Nobis in Asten om vanuit daar naar Limburg te rijden:

8:40 uur - Inwoners Bunde en Meerssen: 'Berg je spullen op' Ook inwoners van Bunde en Meerssen moeten rekening houden met een mogelijke overstroming omdat het waterpeil van de Geul stijgt. "Berg je waardevolle spullen op en zet je auto op een veilige plek. Zorg ervoor dat de schade klein blijft", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Er komt een algemeen telefoonnummer voor Zuid-Limburgers die hun woning niet zelfstandig kunnen verlaten. Daar is de veiligheidsregio nu mee bezig. "Bel niet onnodig 112. Alleen bij acuut gevaar", adviseert de woordvoerder van de veiligheidsregio.

Het betreft met name onderstaande rood omcirkelde gebieden in Bunde die het meeste risico lopen. Let op: dit is een prognose en kan dus verschillen met de daadwerkelijke situatie die gaat ontstaan.

8:30 uur - Voedseltekort dreigt in Valkenburg vanwege hoogwater Er dreigt inmiddels een voedseltekort te ontstaan in Valkenburg vanwege het hoge water. "De hotels zitten vol met evacuees, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken."

Dat zei burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg donderdagochtend op L1 Radio. Daarnaast zitten er ongeveer 375 huishoudens zonder stroom. "Zij hebben geen werkende koelkasten meer, want die staan onder water. Die mensen hebben dus ook geen eten", aldus Prevoo. Lees hier meer.

8:00 uur - L1 ingeschakeld als calamiteitenzender De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft L1 donderdagochtend ingesteld als rampenzender. Dit betekent dat L1 via radio en alle andere kanalen meer informatie deelt over de wateroverlast in Zuid-Limburg en welke gevolgen dit heeft voor inwoners. De veiligheidsregio komt ieder kwartier met een update op L1 Radio. Stem af op L1 Radio FM 95.3 of FM 100.3 of volg een van de andere kanalen van L1 (televisie of 1Limburg.nl). Informatie van de Veiligheidsregio staat op Limburg-veilig.nl (Noord-Limburg) of VRZL.nl (Zuid-Limburg).

7:16 uur - Roer begint te stijging in Vlodrop, zandzakken liggen klaar In Vlodrop begint de Roer donderdagochtend al te stijgen. Volgens een correspondent ter plaatse lopen de uiterwaarden al vol en liggen de zandzakken klaar. Ook staan er al pompen klaar om overtollig water weg te kunnen pompen.

7:13 uur - Donderdag geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht Voor donderdag worden er geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht in onze provincie, meldt Meteo Limburg. Afgelopen nacht viel er nog wel tien tot twintig millimeter. Het KNMI beëindigde rond 3:30 uur code rood voor Limburg. Er geldt nog wel code geel voor de meeste provincies omdat er plaatselijk veel regen kan vallen.

Volgens Meteo Limburg is er sinds dinsdag in het gebied tussen Valkenburg, Margraten en Heerlen, Kerkrade maar liefst 150 tot lokaal 200 millimeter regen gevallen. Ook donderdag zijn er nog langdurige perioden met regen. Tijdens stevige regenbuien is er kans op onweer.

6:27 uur - Storingen door wateroverlast rond Valkenburg Vanwege de wateroverlast kampt Enexis Netbeheer met twee grote storingen in en rond Valkenburg. In totaal zitten daardoor 433 huishoudens zonder stroom. Het probleem wordt veroorzaakt door het hoge water. Enkele stations van Enexis zijn daardoor defect en buiten bedrijf. Enexis kan de stroomvoorziening pas herstellen zodra het water voldoende gezakt is. Op dit moment is niet bekend wanneer iedereen weer elektriciteit heeft.

Daarnaast hebben 115 huishoudens in Mechelen geen gas. Ook daar is niet bekend hoe lang het duurt voor het hersteld is.

De twee stroomstoringen in (de buurt van) Valkenburg vinden plaats in de rode gebieden op de kaartjes. pic.twitter.com/USpXwrrnVn

6:08 uur - A79 blijft voorlopig dicht Vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg blijft de snelweg A79 voorlopig dicht tussen Hulsberg en Heerlen. Rijkswaterstaat weet nog niet hoelang de snelweg dicht zal blijven.

Ook de A76 is dicht tussen de Duitse grens en Kunderberg.

In verband met wateroverlast is de #A79 tussen Hulsberg en Heerlen voorlopig nog dicht. Het is nog onduidelijk tot hoelang de weg dichtblijft. Ook de #A76 is dicht tussen de Duitse grens en Kunderberg. (: beeld van gisteren door @re_touched) pic.twitter.com/jFrpuB8HjG

6:05 uur - Ook veel wateroverlast in België en Duitsland Ook in België en Duitsland zorgt overvloedige regenval voor veel overlast. In Chaudfontaine bij Luik zijn woensdag 1700 mensen geëvacueerd vanwege het noodweer. Rivieren treden buiten hun oevers, zoals in Longfaye, waar een kabbelend riviertje een woeste stroom werd en in Eupen, waar de rivier door de straten stroomde.

Veel wegen zijn overstroomd en in meerdere plaatsen staat het centrum onder water, berichten Vlaamse media. In de Belgische provincies Luxemburg, Luik en Namen zijn rampenplannen geactiveerd. Het Belgische weerinstituut KMI heeft code rood afgekondigd. Lees hier meer.

5:48 uur - Hulpverleners Rode Kruis vangen bezorgde Limburgers op Hulpverleners van het Rode Kruis zijn heel de nacht in de weer om te ondersteunen bij de overstromingen in Zuid-Limburg. Naar meerdere plaatsen zijn veldbedden gestuurd en met gemeenten en andere organisaties wordt overlegd waar welke hulp nodig is. Er wordt rekening gehouden met mogelijke opschaling naar andere delen van Limburg.

In Gulpen-Wittem zijn 50 veldbedden neergezet om geëvacueerden op te vangen. Daarvan zijn er 25 bezet, laat een woordvoerster weten. Vrijwilligers zijn ter plaatse om mensen op te vangen en vragen te beantwoorden. Vijf bedden zijn naar Simpelveld onderweg voor medewerkers van de gemeente. Ook zijn er 50 bedden gestuurd naar een opvanglocatie in Valkenburg, waar volgens het Rode Kruis het oplopende water tot zorgen leidt bij de inwoners.

5:02 uur - Kamerleden leven mee met Limburg "Ondergelopen straten en huizen - het is echt verschrikkelijk." Zo omschrijft PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen, geboren in Maastricht, de situatie in Limburg. Het zuiden van de provincie is getroffen door hoogwater. Ploumen wenst de Limburgers sterkte en bedankt "iedereen die helpt om anderen veilig te houden". Lees meer.

4:11 uur - Geen treinen tussen Maastricht en Luik, spoor onder water Vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg rijden er donderdag geen treinen tussen Maastricht en Luik. Verder valt de situatie op het spoor mee, en kunnen de treinen in Limburg gewoon rijden, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Op het traject tussen Maastricht en Luik is de schade vooral groot in het grensgebied met België, bij Eijsden en Visé, ziet ProRail. "Daar staan grote delen van het spoor onder water", aldus de woordvoerder. De verstoring op het traject duurt zeker tot vrijdagmiddag 12.00 uur. Tussen Maastricht en Eijsden worden bussen ingezet, meldt een woordvoerder van NS.

Vanuit Heerlen gaan er nog steeds treinen naar het oosten, richting het Duitse Herzogenrath. "Maar als je daar aankomt wordt het problematisch, en wordt er niet of nauwelijks meer gereden." NS en ProRail houden de situatie op het spoor nauwlettend in de gaten. "Maar op dit moment zijn er geen verdere gevolgen voor het treinverkeer", aldus de NS-woordvoerder.

Door wateroverlast is er vandaag geen treinverkeer naar Luik. Stel zo mogelijk uw reis uit

3:35 uur - KNMI beëindigt code rood in Limburg Het KNMI heeft code rood die in Limburg gold vanwege de hevige regenval beëindigd. In de nacht van woensdag op donderdag is het minder hard gaan regenen, al geldt vanwege de wateroverlast nog wel code geel. Het was voor het eerst dat er code rood was afgegeven vanwege de regen. Lees hier meer.

#Coderood voor zware #regen in #Limburg is beëindigd.#Codegeel voor zware #regen blijft voorlopig van kracht voor het midden en oosten van het land. In de loop van de middag gaat het minder hard #regenen. https://t.co/0qKIwDGADX. #knmiwaarschuwing https://t.co/SZz8ZMFkvw pic.twitter.com/j4TFvSdBle

Lees hier het liveblog van woensdag terug: Hevige regenval houdt aan, code rood

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

Adres: Ambyerstraat Zuid 77 B, 6226 AW Maastricht © 2022 - 1Limburg of gelieerde bedrijven