Slim watergedragen collectorsysteem - Installatie.nl

2022-08-12 22:31:44 By : Ms. Campbell lee

Home » Nieuws » Slim watergedragen collectorsysteem

Een zonnecollector-systeem gevuld met water, dat warm tapwater énde ruimteverwarming voor zijn rekening neemt. Met die inzending was het jonge bedrijf Fectum in maart een van de winnaars van de Warmtewissel, een energieprijsvraag van Brabantse woningcorporaties. “We verwachten nog voor de zomer een gelijkwaardigheidsverklaring te hebben: dan kan de verkoop beginnen.”

Vacuümbuizen zijn niet nieuw, maar normaal zijn ze gevuld met glycolmengsel, terwijl Fectum gewoon kraanwater gebruikt, zegt Bram van Lieshout van Fectum: “Glycol is handig omdat het niet bevriest, maar het heeft ook nadelen: het is aan degradatie onderhevig, vooral als het oververhit is geweest. Ook is het rendement lager dan dat van water én is het gewoon een chemisch goedje, in tegenstelling tot kraanwater.”

Probleem is echter dat kraanwater wél kan bevriezen. “Op koude dagen laten we het water daarom uit de buizen lopen, terug in het vat. Dan kan er niks meer gebeuren. Ook op hele hete dagen stroomt er geen water door de buizen, om te voorkomen dat het water in het buffervat gaat koken.”

Dit alles wordt geregeld door een slimme regelunit. Die regelt niet alleen of het water uit de buizen moet terugstromen, maar hij regelt bijvoorbeeld ook de stroomsnelheid. “Als het te heet wordt kan het gaan koken. Dat wil je niet, dus verhogen we de stroomsnelheid. Automatisch. Er zit ook een keuzemenu in, zodat je kan aangeven of het systeem wordt gecombineerd met een warmtepomp, cv-ketel of elektrische naverwarmer. Als je overstapt van de cv-ketel naar een warmtepomp, hoef je hem alleen even om te vinken.”

Op dit moment heeft Fectum alleen nog een combinatie met de gasketel, waarmee naar eigen zeggen al 80 procent gas bespaard wordt. Maar het bedrijf is een samenwerking aangegaan met warmtepompimporteur Nathan (NIBE) om een combinatie met een kleine warmtepomp te maken.

“Het gaat om een klein vermogen luchtwaterwarmtepomp, zonder actieve aanzuiging van de lucht”, zegt Van Lieshout. “Het heeft eenzelfde werkingsprincipe als bijvoorbeeld de nokverdamper van Tegnis: er is alleen sprake van natuurlijke trek.” Veel meer wil Van Lieshout er nog niet over kwijt, omdat het product nog in ontwikkeling is.

In principe is elke woning maatwerk, maar Fectum is een samenwerking aangegaan met Woonconnect van de Twee Snoecken. Dat is een digitale tool en database waarin heel veel woningtypen zijn opgenomen en op basis waarvan Fectum eenvoudig berekeningen kan maken. “En het helpt bewoners in de overweging: wat gaat het me schelen aan energie en hoe ziet het systeem er straks visueel uit?”

Fectum heeft sinds de oprichting in 2016 drie pilots gehad: één in een vakantiepark in Rhenen, een andere bij een nieuwbouwwoning in Kesteren en dan een heel recent project in een bestaande woning in Oss die gerenoveerd is. Vanuit de Warmtewissel komt er binnenkort een pilot in de omgeving van Den Bosch.

Voordat Fectum grootschalig de markt op kan, moet er eerst een gelijkwaardigheidsverklaring worden afgegeven, die aantoont dat de berekende besparingen ook in de praktijk gehaald worden. Zo’n test duurt twee maanden. “Voor de zomer kan die verklaring binnen zijn”, zegt Van Lieshout

Het volledige artikel over Fectum is te lezen in de nieuwste uitgave van ons vakblad Installatie & Sanitair.

Niks nieuw aan deze opstelling dit draait bij mij thuis al 5 jaar

dan pakken ze het slim aan, bij innovatie moet je nooit de eerste, maar de 2e zijn 😉

Een vlakke plaat collector met dit principe (drain back) heb ik dit voorjaar inbedrijf gesteld. Werkt prima, helaas niet in de winter wanneer er te weinig zon is. Vacuumbuis zou hier idd verbetering in geven. De 200ltr is wel aan de kleine kant. Heb een 950ltr om de dagen zonder zon te overbruggen.

eind jaren 90/begin jaren 2000 was er een bedrijf ZEN solar in Veldhoven (later overgenomen door Itho) dat toen al een thermisch zonnepaneel systeem had wat ook gewoon water als medium gebruikte en ook een terugloop vat had waarin het water uit de panelen terugliep zodra er bevriezing dreigde, m.a.w. wat in dit artikel als nieuw wordt gebracht, was ca. 20 jaar geleden al actueel.

Sinds 2007 hebben wij een Remeha zenta zonneboilerinstallatie draaien. OOk hIer zit ge woon leidingwater in. De boiler zit lager dan het zonnepaneel, zodat het water uit het paneel loopt wanneer de pomp stopt. De pomp stopt wanneer de boiler 90 c gevuld is, of wanneer de watertemperatuur in het paneel lager is dan de temperatuur in het vat. Het systeem is compleet onderhoudsvrij, geen glycol wat degenereert bij hogere temperaturen. Ook Atag had een zonneboilersysteem van dhr Luigjes met water. Enige voordeel van glycol is dat het vat hoger opgesteld mag worden dan het paneel. Geef mij maar watersysteem

Atag had dit al in de jaren 90 , echt niks nieuws en ook niet beter dan een glycol systeem, want waarom is dan alles van water naar glycole gegaan? In Oostenrijk hebben ze al meer dan 40 zonneboilers…

Dit is zeker wel innovatief en slim ingeregeld. Alle leegloopsystemen die nu worden gebruikt voor ruimteverwarming zijn op basis van vlakkeplaat collectoren met een veel lager rendement in de winter dan de vacuümbuizen die voor dit systeem worden gebruikt. Mooi uitgewerkt en een slimme combinatie! Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de veldtesten!

Ik gebruik een vlakkeplaat collector voor ruimteverwarming in de winterperiode. De regeling is zelf ontwikkeld omdat er op markt weinig kan en klare regelaars zijn. Installatie gevuld met bio cv vloeistof en werkt perfect. Ik weet niet of er veel rendementsverschil in vlakkeplaat of vacuümbuizen zit in de winter. Ik denk dat het verschil erg gering is

Het vacuumbuis systeem van Paradigma werkt al jaren met gedestilleerd water, en loopt niet leeg. bij strenge vorst werkt de circulator ook s’nachts om de collectoren op positieve temperatuur te houden. het systeem werkt dan omgekeerd. De vacuumbuizen hebben een veel hoger rendement van wel 700kWh/m²*jaar en een miniem verlies van warmte dan vlakkeplaatcollectoren. Door het zeer lage warmteverlies is er zelfs bij -10°c weinig warmte nodig om bevriezing te voorkomen. De aangesloten buizen dienen wel van perfect afgewerkte isolatie voorzien te zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Installateurs krijgen de beschikking over een kosteloze e-learning om te kunnen werken met de complexe… Lees verder →

Nico van Leeuwen van technisch opleider ROVC gaat bloggen op Installatie.nl Lees verder →

De verkoop van houtkachels is het afgelopen jaar met tientallen procenten gestegen, blijkt uit cijfers… Lees verder →

Van kademuur tot PVT. De warmtepomp gaat heel veel nieuwe smaken krijgen. Energie uit damwanden… Lees verder →

De kostprijs blijft maar stijgen. Datzelfde geldt voor het gemiddelde uurtarief in de branche. Die… Lees verder →

De installatie van zonnepanelen en warmtepompen vraagt veel nieuwe vakmensen. Volgens Doekle Terpstra van Techniek… Lees verder →

Een dubbele propaanwarmtepomp op het dak of net naast de flat, enkele kleine aanpassingen in… Lees verder →

De een leeft er helemaal van op, de ander voelt de stress toenemen en een… Lees verder →

De opdrachten vliegen elke installateur om de oren, maar bijna niemand heeft de capaciteit om het te maken. Frans Reichardt interviewde Doekle Terpstra van Techniek Nederland over de schrijnende personeelstekorten op de VSK.

Wat is voor jou als werknemer het belangrijkste in je werk?

De gloednieuwe Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.