Hoe maak je de noodstopfunctie veilig? - Safety - Kennis - Engineersonline.nl

2022-07-22 21:26:56 By : Ms. Minnie Wang

Dit lijkt een contradictie, maar de risicobeoordeling van de machine moet aantonen dat voldaan is aan de eis van 1.2.4.3 die zegt dat reële of dreigende gevaarlijke situaties kunnen worden afgewend. Normaliter dienen de bewegende delen van de machine, na aanspreken van de noodstopfunctie, zo snel en zo veilig mogelijk tot stilstand worden gebracht en veilig worden afgeschakeld.

Bij de meeste machines kan dit met een stop volgens stopcategorie 0 of 1. Dit betekent respectievelijk veilig afschakelen (ongecontroleerde stop of stopcat. 0) of eerst afremmen en dan pas veilig afschakelen (gecontroleerde stop of stopcat. 1). Het is mogelijk dat door alleen stoppen van de bewegende delen het gevaar niet volledig wordt weggenomen of de schade en/of het letsel niet volledig wordt beperkt. Hieronder worden twee voorbeelden genoemd van machines waarbij dit geldt. Voorbeeld 1

Stel je hebt een lamineermachine met handinvoer en twee naar elkaar toedraaiende rollen. In dit geval is het wellicht verstandiger om behalve de rollen te stoppen deze ook uit elkaar te bewegen, waardoor het intrekgevaar van nog nadraaiende rollen wordt verminderd/ opgeheven. Voorbeeld 2

Bij een chemisch proces dat ontstaat bij het bij elkaar voegen en doorroeren van twee stoffen kan het verstandiger zijn om bij een noodstop niet alleen het roerwerk te stoppen maar juist een derde neutraliserende stof in een bepaalde hoeveelheid aan het proces toe te voegen. Nadat de neutraliserende stof is toegevoegd moet alsnog de pomp worden afgeschakeld. Inderdaad geeft de norm EN-ISO 13850 in artikel 4.1.3 aan dat alleen stopcategorie '0' of '1' toegepast mag worden.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht. Om spam te voorkomen worden reacties pas gepubliceerd na beoordeling door de redactie.

  17 november is het Engineering Event Safety in Den Bosch, het event over machineveiligheid. Bestemd voor machinefabrikanten, ontwerpers, constructeurs, bouwers en onderhoudsmanagers.

Kortom: iedereen die meer moet weten over machineveiligheid!

Download hier whitepapers over het thema Safety:

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren. Lees de whitepaper van Pilz  

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper: 

Concepts in networked machine safety

Disclaimer/privacystatement Contact Colofon Abonneren Adverteren E-mailnieuwsbrief Sitemap

Vraag en Aanbod Wie Levert Constructeur Elektro-Data A&B Kunststof en Rubber

© 2010-2019 MYbusinessmedia Holding bv Alle rechten voorbehouden